Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Десимира Миронова: Правя важна крачка напред като ставам част от екипа на болница "Лозенец"

Д-р Десимира Миронова е специалист ендокринолог, отскоро част от екипа на УМБАЛ "Лозенец". Завършила е медицина в МУ- София през 2012 г. Работила е във ВМА и УМБАЛ "Св. Анна". Има специализации в Дания и Австрия.  

Д-р Миронова, какво Ви привлече в ендокринологията, защо решихте, че тя е Вашият професионален път?

Когато завършвах Медицинския университет-София, знаех, че искам да работя в областта на вътрешните болести, защото едно от нещата, на които най-много държа е комуникацията с пациента. Хроничните пациенти, които имат ендокринологични заболявания, ти стават близки по особен начин, защото в годината се чувате и виждате по няколко пъти. Това, заедно с факта, че специалността е иновативна и предполага интегриране на нови диагностични и терапевтични подходи, бяха водещи при избора ми на специалност.

Кои са учителите Ви, на които дължите най-много за формирането Ви като личност и професионалист?

В целия си път на обучение и кариерно развитие имах невероятния късмет да се уча и да работя с утвърдени в областта си специалисти. Като ги изброявам поименно, рискувам да пропусна някой, но не мога да не спомена моите първоучители в специалността от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА-София с ръководител проф. Ивона Даскалова, както и мястото, в което се сблъсках с различни клинични предизвикателства - Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ „Св. Анна“ с ръководител проф. Димитър Раев. Разбира се мои учители през академичния ми път са проф. Надка Бояджиева, доц. Теодора Ханджиева-Дърленска и много други.

През цялата COVID пандемия бяхте на първа линия заедно с Ваши колеги в болница „Св.Анна“. Какво ще запомните от това време?

Да, наистина с колегите имахме богата палитра от емоции в този толкова труден за цялото ни общество период. Независимо от множеството препятствия, пред които бяхме изправени в борбата с този непознат до момента вирус, ние заедно успяхме да формираме един екип-мечта. Помежду си се шегувахме, че сме самоорганизиращ се екип и както по-късно се оказа, имало такъв термин в мениджмънта. Всъщност ние бяхме мултидисциплинарен екип, съставен от специалисти в различни области – ендокринолози, неврохирурзи, невролози, уролози, кардиолози, гастроентеролози. Беше много тежко, но постигнахме резултати, които ни донесоха морално удовлетворение и всеки път, когато се срещнем, си припомняме с усмивка тези времена.

Кои области на ендокринологията са най-привлекателни за Вас?

За мен като цяло ендокринологията е привлекателна област със своя лабиринт от взаимозависимости между отделните заболявания. Разбира се, много голям е процентът на пациентите с метаболитни заболявания, захарен диабет, който е пандемия, с която продължаваме да се борим ежедневно, както и голямото ми удовлетворение от резултата на лечението на фертилни нарушения при мъжете и жените.

Как виждате професионалното си развитие в бъдеще?

От месец насам направих важна крачка в професионалното си развитие като станах част от екипа на Университетска болница „Лозенец“, където срещнах висококвалифицирани колеги с опит и експертиза в работата, както у нас, така и в чужбина. Надявам се този техен опит да помогне и в моето бъдещо развитие като специалист, защото в медицината човек се учи всеки ден.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

През последната една година се запалих по тичането и маратоните като мога да се похваля с поне един завършен 42 км маратон в Истанбул. Мога да кажа, че в спорта намирам положителни емоции и той ме зарежда. Затова го препоръчвам горещо на всички мои пациенти.

Коя е най-голямата Ви мечта като човек и лекар?

Най-голямата ми мечта е да имам свободно време за семейството си, за любимите занимания, за пътувания.

Здраве.нет
05.02.2023