Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Десимира Миронова, ендокринолог в УМБАЛ „Лозенец“: Захарният диабет е пандемия, която не можем да овладеем

Д-р Миронова участва в презентации в редица международни и национални научни форуми с насоченост към ендокринните заболявания. Има допълнителни квалификации след обучения в същата област в Залцбург, Австрия.

 •  Доктор Миронова, вече сте част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“. Как се чувствате в болницата?
 • Вече от близо месец съм част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“. Бях посрещната от един много приветлив и усмихнат екип от доказали се в областта си професионалисти и чувствам, че опитът ми и знанията ми се вписват и са в помощ в работата на колегите ми.
 • Вие сте специалист ендокринолог. Как всъщност се насочихте към медицината и конкретно към ендокринологията?
 • За мен медицината е част от семейната ми история – баща и дядо ми бяха лекари и когато дойде моментът да избирам професия, този факт натежа и зададе посоката на моето професионално развитие. След завършването на Медицински Университет- София, първоначално се насочих към областта на вътрешните болести, а постепенно интересът ми се насочи към ендокринологията.
 • Ендокринологията включва широк спектър от системи в човешкото тяло, а хормоналният дисбаланс може да е причина за множество медицински състояния. Достатъчно запознато ли е обществото със значението й по отношение на здравето ни?
 • Всичко това, което казахте за ендокринологията, е точно така. Тя наистина е регулатор на всичко, случващо се в нашето тяло и познавайки ролята на тези малки жлеза, ние всъщност рисуваме голямата картина на постигане на баланс на органите и системите в човешкото тяло. Медицината продължава да изучава ендокринните органи и секретираните от тях хормони, като почти всеки ден излизат нови научни статии за открития в тази област. Така че не мога да твърдя, че обществото познава добре и в детайли тази фина регулация. Аз ежедневно се срещам с пациенти, които имат много добра обща култура по отношение на метаболитните регулации, но това е недостатъчно познание, за да можем да твърдим, че сме наясно за това колко значима е ендокринната регулация.
 • Наблюдава ли се нарастване на случаите на хормонални проблеми в последните години и ако да – на какво се дължи тази тенденция?
 • Да, опитът ми показва, че се наблюдава тенденция в нарастване на клиничните случаи с хормонални нарушения както при мъжете, така и при жените. Причините да откриваме тези отклонения са, от една страна, възможностите за ранна диагностика на заболяванията, а от друга, са ключовите фактори за отключването им като нередовен сън, стрес, злоупотреба с храни и напитки, неправилна и неадекватна физическа активност.
 • Все повече хора сякаш имат влошено състояние на щитовидната жлеза. Какво точно представлява тя и как човек може да установи, че наистина има проблеми с нея?
 • Щитовидната жлеза е пеперудата на ендокринните заболявания. Не само защото формата й наподобява на пеперуда, а и защото с едно дори леко отклонение в размаха на крилата й, може да доведе до съществени промени в регулацията на почти всички органи и системи в тялото ни. Дискретни оплаквания като сърцебиене, нарушения в съня, честа промяна в настроението, косопад, чупливи нокти – всички те, както и още много други, са сигнал за нарушение по отношение функцията на щитовидната жлеза.
 • До какви здравословни проблеми може да доведе влошеното състояние на щитовидната жлеза?
 • Здравословните проблеми при отклонение във функцията на щитовидната жлеза също са богата палитра от заболявания, като нарушения в метаболизма, което да е предпоставка за покачване на телесно тегло и развитие на високостепенно затлъстяване, засягане на сърдечно-съдовата система, промени в калциево-фосфорната обмяна, контролираща костния метаболизъм, отклонение в регулацията на половата система, което се отразява върху фертилните функции при пациентите и много други.
 • Какви са най-честите причини за заболявания на щитовидната жлеза?
 • Най-честата причина за отключване на щитовидно заболяване е фамилната обремененост, както и вече споменатите фактори на средата – стрес, нередовно и непълноценно хранене, тютюнопушене, излагане на вредна среда при някои професии.
 • Захарният диабет е сред най-разпространените болести. Кои са най-големите митове по отношение на диабета?
 • Захарният диабет и по-конкретно захарен диабет тип 2, са не просто разпространена болест, а пандемия, която вече поредно десетилетие не можем да овладеем. Това, което често казваме за диабета, е, че не убива той, а усложненията, до които води, а те могат да засегнат почти всички органи и системи. Мит е да се вярва, че само с лекарства може да се осигури комфорт, а пациентът да продължава със старите са навици по отношение на хранене и двигателна активност. Хората трябва да знаят, че тяхното участие в постигането на контрола на кръвната захар е наравно с това на лекаря, който има за задача да изпише най-правилното за всеки отделен индивид лечение. И в този смисъл пациент и лекар участват заедно в тази битка.
 • Какво бихте посъветвали хората с цел превенция относно т.нар. „захарна болест“?
 • Най-важното е да не пренебрегват добрата профилактика, спазването на принципите за рационално хранене, да не предприемат съмнителни диетични режими, без това да бъде консултирано от лекар специалист. И да не забравяме, че природата ни е създала ние да преследваме храната, а не тя нас.

Д-р Десимира Миронова завършва Медицинския университет в София през 2012 г. Специализира „Ендокринология и болести на обмяната“ във Военномедицинска академия. В периода 2015–2018 г. работи като асистент-преподавател към Катедрата по фармакология на Медицинския университет в София. От 2018 до 2022 г. е специалист в Отделението по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна“. В продължение на две години ръководи мултидисциплинарен екип, който е бил на първа линия в борбата с COVID 19. От началото на тази година работи в УМБАЛ „Лозенец“.

 

Вестник Филтър
01.02.2023