Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Герасим Темелков: Ракът на дебелото черво може да бъде напълно предотвратим

Colon център в болница “Лозенец” започна безплатни прегледи. С програмата за превенция има два пъти намаление на болните в Германия, казва лекарят, който е специализирал и работил там.

 

Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в Медицинския университет в София през 2010 г. Специализира вътрешни болести и гастроентерология в Германия. Работи там до 2022 г. Миналата година се връща у нас и се присъединява към екипа на болница “Лозенец”.   Интересува се от съвременните методи за диагностика на заболявания на гастроинтестиналния тракт, лечението и проследяването на възпалителни чревни заболявания, както и от болести на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса.

- Д-р Темелков, след като 12 години сте работили в Германия, защо решихте да се върнете у нас?

- Решението за връщане бе взето още в деня на заминаването ми. От самото начало си поставих целта  да изкарам специализацията си в чужбина и след това да се завърна у нас. Смятам, че знанията, уменията и опитът, които придобих там, са много по-полезни тук, отколкото в Германия. Годините, в които обмислях заминаването си, бяха много мрачни и безперспективни за младите лекари, решили да специализират в България.

- Защо избрахте точно болница “Лозенец”?

- Имах предложения и от други водещи лечебни заведения, но избрах Университетска болница “Лозенец”, защото в лицето на директора разпознах човека,  имащ волята и желанието да промени нещо в тъжната реалност на родната ни медицина. Срещнах разбиране и ми се даде възможност да развивам свои собствени проекти.

- Участвахте в  пилотната програма за скрининг Заедно срещу рака на дебелото черво, която се проведе през ноември  и декември м.г. Какво разказват пациентите, проявяват ли интерес и има ли неразбиране?

- Имаше огромен интерес от хората, които дойдоха на консултации при нас. В общуването с тях се усети колко дефицитна е компетентната информация по темата. Именно оттам произлиза и неразбирането. Пациентите бяха учудени от нашето отношение и от търпението ни да отговорим на въпросите им.

Хората имат нужда не само да бъдат прегледани от добър специалист, но и да им се обърне нужното внимание, да им се отговори по достъпен начин на това, което ги интересува.

- Създадохте Център за превенция на рака на дебелото черво. Ваши близки са били с тази диагноза. Това ли ви мотивира?

- Всъщност мои близки са били с друга ракова диагноза и отчасти това ме мотивира. Най-голямата мотивация за мен идва от спасените пациенти с тази ужасна диагноза. Ракът на дебелото черво може да бъде напълно предотвратен. Каква по-добра мотивация от това?

- Вече сте прегледали над 100 души. Какви са резултатите?

- Резултатите са изключително позитивни. При около 30% от тези пациенти открихме обезпокоителни начални промени в чревната лигавица, които потенциално биха довели до развитие на рак. Сега тези хора са спасени и се радват на прекрасно здраве. Ние продължаваме да следим тяхното състояние. В това е смисълът на скрининговата програма.

- Самият преглед безплатен ли е?

- Първичният консултативен преглед е напълно безплатен и се осъществява след предварително записване в нашия център.

- Какви са ползите от такива центрове, имате опит от Германия?

- Бих цитирал актуални данни на института “Роберт Кох” – в Германия новооткритите случаи на рак на дебелото черво са намалели наполовина от 2006 година насам. Тогава стартира и скрининговата програма за превенция на колоректален карцином в Германия. Ползите са недвусмислени.

- На каква възраст човек трябва да отиде на профилактичен преглед?

- След навършване на 50 години е желателно да се направи профилактичен преглед. Но при случаи на рак на дебелото черво в семейството прегледът е необходимо да се извърши след навършване на 40 години.

- Ако профилактичният преглед не покаже нищо притеснително, след колко време трябва пак да се повтори?

- В идеалния случай при хора без обремененост - чак след 10 години. При останалите - след 5 години. Не е ли прекрасно, че с едно 20-минутно изследване човек ще се сдобие със спокойствие за 5-10 години?

- Подготвяте и сайт, на който пациентите ще могат да се запознаят с всички услуги, предлагани от центъра. На какъв адрес е?

- Ранната версия на сайта е вече активна за пациенти. С времето ще бъде обновявана с най-актуалното по темата, за да могат хората да имат достъп до смислена и медицински проверена информация. Адресът е colon.bg

 

24 часа
03.02.2023