Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Герасим Темелков: Иска ми се да пренеса наученото в Германия и в нашата болница

Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в МУ - София през 2010 г.. Специализира вътрешни болести и гастроентерология в Германия, като до началото на тази година работи в различни клиники там. Интересите му са насочени към съвременните методи за диагностика на заболяванията на гастроинтестиналния тракт, лечението и проследяването на възпалителни чревни заболявания, както и на болести на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. От началото на май е част от екипа на Университетска болница „Лозенец“. 

Д-р Темелков, как се чувствате в българска болница след повече от 10 години работа в германски клиники?

Краткият отговор е: изключително вълнуващо! За първи път имах възможност да се представя пред колегите на роден език и това ме развълнува. Дълго време очаквах този момент. От своя страна колегите ме посрещнаха топло и приятелски. Всички колеги в Университетска болница „Лозенец“ се държат много мило и подкрепящо, което улеснява адаптацията ми.

Ако можете да обобщите накратко, какво Ви впечатли най-много в организацията на работа в Германия?

Немската ефективност и организация. За един работен ден лекарите и медицинските сестри обгрижват забележителен брой пациенти. Тук естествено трябва да се отбележи, че макар и да съществува дефицит на медицински персонал, не е така изразен както тук. Сестринската професия, макар и изключително трудна, е лесно достъпна и не изисква следване и висше образование. Еквивалентно на трудността и отговорността, и заплащането на медицинските сестри е значително по-атрактивно.

Какво е по-различно в отношенията между лекари и пациенти у нас и в Германия?

На първо място бих назовал конфиденциалността и защитата на личните данни. Разговорите между лекар и пациент се осъществяват само между двамата – на четири очи, рядко в присъствието на роднини. Това се случва след съгласието на пациента. Визитациите също протичат по различен начин. Единствено лекуващият лекар и веднъж седмично завеждащият отделение минават на визитация. Когато се налага по време на визитация да присъстват специализанти и стажанти, предварително се иска съгласието на пациентите.

Лесно ли взехте решение да се върнете в България? Какво Ви мотивира да го направите?

Всъщност, аз още от първия ден на заминаването си имах намерение след приключване на специализацията да се завърна в България. Така че решението бе взето отдавна. Мотивация ни най-малко не ми липсваше – семейството, приятелите, прекрасната природа и климат, и не на последно място, желанието да помагам със знанията, уменията и опита си.

Оправдава ли очакванията Ви болница „Лозенец“ – като база, технологична обезпеченост, персонал?

Като база и технологична обезпеченост бих казал дори, че надмина определени очаквания. Персоналът естествено е дефицитен, но това е тенденция не само тук, но и в световен мащаб. Допада ми най-вече човечното отношение на целия персонал към пациентите.

Лесно ли се сработвате с колегите си?

Както вече споменах, колегите ме посрещнаха доста добре. Всички са много мили и до момента сработването ни е безпроблемно. Възможността за обмяната на опит ме радва изключително много.

Какви са амбициите Ви за професионално развитие?

Много ми се иска голяма част от новостите, които усвоих в Германия, да наложа като стандарт и в нашето болнично заведение. Например, една от амбициите ми е да въведа и етаблирам ефективна скринингова програма за колоректален карцином по немски модел заедно с гайдлайните. Най-хубавото в случая е, че ръководният екип на болница „Лозенец“ ме подкрепя напълно в тази насока и аз вярвам, че много пациенти могат да получат модерно здравно обслужване при нас.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Колоездене и планинарство. Всеки ден идвам и се прибирам с колело до болницата и обратно. Музиката, киното и изобразителното изкуство също заемат голяма част от свободното ми време. В болницата има прекрасно декориран коридор само с картини на импресионисти и тайничко си търся извинение да минавам оттам.

Какво бихте искали да пожелаете на екипа, с който работите?

Бих им пожелал да имат по-голямо търпение към мен, докато трае процесът ми на адаптация. Естествено бих им пожелал здраве и безпроблемни дежурства. Всеки колега знае защо.