Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Веселина Бельова: Вярвам в максимата "Здравето е красота и красотата е здраве"

Д-р Веселина Бельова е завършила медицина в МУ София през 2016 г. През 2021 г. придобива специалност по кожни и венерически болести след проведена специализация в Клиника по кожни и венерически болести към МБАЛ Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Преминала е експертен курс по топографска анатомия и инжекционни техники към TEOXANE Laboratories – Женева. Сертифицирана е от Alma Lasers за работа с лазерни и енергийно базирани устройства и съвременни техники и протоколи за апаратна анти-ейджинг медицина. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология и Българското Дерматологично дружество. Професионалните и интереси са в областта на клиничната и естетична дерматология и анти-ейджинг медицина. В момента работи в Университетска болница "Лозенец".

Интервю в www.zdrave.net

Д-р Бельова, как избрахте лекарската професия?

Случи се съвсем естествено. Родена съм в семейство на лекари и грижата за другите, желанието да си в помощ на другите е възпитано у мен като морална ценност и възприятие за света от ранна детска възраст. Щастлива съм да упражнявам една от най- хуманните професиии. Харесва ми и че в медицината винаги има нови неща, които трябва да следиш, това държи будна мисълта ми.

Какво Ви мотивира да станете дерматолог и да се посветите на естетичната дерматология?

Водещо при избора на специалност за мен бе интересът. Предизвикателство е да забелязваш, анализираш и разграничаваш детайлите, изрисувани по кожата в търсене на точната дерматологична диагноза. Любовта към естетичната дерматология се прояви на по-късен етап, продиктувана бе от стремежа ми към съхраняване на човешкото здраве, към изучаване процесите на стареене на организма и конкретно на кожата, към възстановяване физиологичните й свойства и функции, а оттам и предотвратяване на различен вид патологии. Смятам, че знанията ми от едната дисциплина са приложими в другата и това ме кара да се развивам и в двете направления.

Оценява ли съвременният българин възможностите, които предлагат методите на естетичната дерматология?

Все по–често пациентите избират да се информират, интересуват се. Но забелязвам, че понятието „естетична дерматология“, се свързва с една неправилна и негативна концепция, която ограничава естеството й до разкрасителна услуга. Всъщност, този подраздел от дерматологията следва да се възприема като част от една обща превантивна грижа за здрaвето, наред със здравословния начин на живот - хранене, спорт. Защото ако е прилагана умело, нейната цел е именно такава – да поддържа кожата здрава, вследствие на което - красива.

Вярвате ли в максимата „Здравето е красота и красотата е здраве“?

Абсолютно подкрепям тази теза. Здравият и удовлетворен човек има красиво излъчване, независимо от възрастта. Интересното в случая е, че грижата за организма, прилагана под формата на естетични манипулации, доказано повлиява благоприятно психологическото себевъзприятие, повишава самочувствието, подобрява настроението, намалява стреса и води до по-добро качество на живот, което индиректно „подмладява“ и лекува организма.

Кои са най-използваните технологии от тази област в последно време и какви са техните предимства

Естетичната медицина е едно от съвременните направления, които се развиват с най-бърза скорост. Ежедневните проучвания в тази сфера, водят до открития, които чертаят нови терапевтични подходи не само в дерматологията, но и в медицината като цяло.

При всички положения, приложението на ботулинов токсин и дермални хиалуронови филъри за конкретни зони ще останат още дълго време водещи манипулации, търсени от пациентите поради бързия и видим ефект.

Това, върху което в последните години се работи усилено и търпи значителен прогрес откъм иновации и ефективност, е сферата на биостимулиращите продукти и апаратура, които използват собствените ресурси на организма за регенерация и обновление. Някои от технологиите са толкова мощни, че могат да постигнат резултати, релевантни на оперативна намеса.

Какво Ви носи най-голямо професионално удовлетворение?

Здравите и доволни пациенти и новите терапевтични хоризонти, които предлага медицината.

Какви направления искате да развиете в болницата?

УМБАЛ Лозенец разполага с чудесна база за развитие на естетичната дерматология на едно медицинско ниво, каквото би трябвало да има тази дисциплина. Казвам „дерматология“, защото у нас липсва конкретно обособена специалност „естетична медицина“. Вероятно именно този факт води до недоразумението, че всеки преминал курс за приложение на дермални филъри, може свободно да практикува наученото.

Необходими са години целенасочено изучаване на анатомичните особености, физиологичните процеси и реакции в организма, задълбочено познание на различните методи и техники за практическо приложение, множество специализирани курсове и профилирани обучения. Всичко това изгражда визията и цялостния терапевтичен подход на лекарите, които се занимават се с естетични манипулации и гарантират адекватна медицинска реакция в случай на компликация. Иска ми се да изградим място, в което пациентите да се чувстват спокойно и в добри ръце, когато избират този вид процедури и да поставят здравето си на първо място.

Кое е любимото Ви занимание за свободното време?

Обичам да имам време за себе си, да се грижа за физическия си и емоционален комфорт.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си, с които заедно приемате и изпращате пациенти всеки ден?

Да имат търпение и да вярват в своето призвание.

Източник: www.zdrave.net