Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Веселина Бельова, лекар специалист в УМБАЛ „Лозенец“: Слънцезащитата за лице трябва да се използва целогодишно

Д-р Веселина Бельова е завършила медицина в МУ-София през 2016 г. През 2021 г. придобива специалност по кожни и венерически болести след проведена специализация в Клиниката по кожни и венерически болести към МБАЛ Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“.

Преминала е експертен курс по топографска анатомия и инжекционни техники към TEOXANE Laboratories – Женева. Сертифицирана е от Alma Lasers за работа с лазерни и енергийно базирани устройства и съвременни техники и протоколи за апаратна антиейджинг медицина.

Член е на Европейската академия по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество. Професионалните й интереси са в областта на клиничната и естетична дерматология и антиейджинг медицина. В момента работи в Университетска болница „Лозенец“.

Доктор Бельова, с какво Ви привлече дерматологията?

Привлече ме разнообразието от клинични диагнози, както и фактът, че всеки човек в определен период от живота си има нужда от лекар дерматолог. Ежедневните предизвикателства, които тази специалност предоставя, поддържат ума ми буден.

Смятате ли, че обществото обръща достатъчно внимание на здравето на кожата, или го приема по-скоро като проява на суета?

В практиката си забелязвам, че все по-често пациентите подхождат с внимание към различните симптоми, съпровождащи кожните заболявания. Не чакат дълго, преди да се допитат до специалист, не предприемат самолечение. Нещо повече – голяма част от хората периодично посещават дерматолог, за да следят състоянието на бенките си например или за да се консултират в избора на ежедневна грижа за кожата. Всичко това е част от съвременната тенденция, формирана от едно четящо и информирано общество.

До каква степен красивата кожа е въпрос на ген?

Понятието за „красива кожа“ е доста широкоспектърно и подлежи на индивидуално възприятие. Генетичната предиспозиция предопределя типа кожа и нейните характеристики, но това как тя се променя, зависи от редица ежедневни фактори, сред които здравословно състояние, хормонални особености, околна среда, начин на живот. Личната отговорност на пациента всъщност оказва най-голямо влияние не само за здравето на кожата, а и на организма като цяло.

Какви са задължителните стъпки за грижата за кожата през зимата?

В зимния сезон агресивното влияние на ниските температурни условия навън и сухия топъл въздух в помещенията прави кожата дехидратирана и сензитивна. Загубата на влага в кожата е критична за пациенти с атопичен дерматит, екзема, псориазис, стазис дерматит, а неефективното кръвооросяване на организма, най-вече в крайниците и периферията, вследствие на студа обостря състояния като студова уртикария, синдром на Рейно, склеродермия. Грижата в този период е превантивна и възстановяваща. Подходящи са релипидиращи продукти, богати на активни съставки, възстановяващи водно-липидния баланс в кожата и бариерната и функция.

Все по-често се говори за значението на слънцезащитата за здравето на кожата. Трябва ли да се прилага такава и през зимата?

Слънцезащитата следва да се прилага целогодишно, тъй като до 80% от слънчевите лъчи преминават и през облаците и достигат до земната повърхност. Рискът от фотоувреда през зимата е значителен, особено в планината и при наличие на сняг, тъй като той допълнително отразява слънчевите личи.

В търговската мрежа се предлагат най-различни видове слънцезащита. Как пациентите могат да се ориентират и да изберат най-подходящата?

Винаги съветвам пациентите си да избират аптечна дермокозметика спрямо типа кожа и таргетираща конкретната нужда. Важен е профилът на безопасност на продукта.

Професионалните ви интереси са насочени и в областта на антиейджинг медицина, за която сякаш съществува погрешно схващане. Какво точно представлява тя?

Антиейджинг медицината е едно от новите и постоянно развиващи се звена в медицината, чийто обект на изследване обединява лекари от различни специалности в стремежа да противодействат на законите на стареенето. Вярвам, че има много неща, които тепърва предстои да открием.

Във вашата практика имали ли сте случаи на пациенти, които прекаляват с естетичните интервенции?

Истината е, че естественият естетичен резултат изисква комбинация от множество различни и регулярно прилагани интервенции и в този смисъл нищо не е прекалено. Постоянството и последователността са ключов момент в грижата за кожата.

Все по-често се говори за некачествени и лоши резултати вследствие на различни естетични интервенции. Кои са най-важните съвети, които бихте дали на жените с цел превенция?

Живеем в общество, стандартизиращо красотата. От позицията ми на естетичен дерматолог, бих посъветвала пациентите да не следват сляпо всяка нова тенденция в тази индустрия, да се вслушват в съветите на специалистите в областта и да се стремят да запазят индивидуалните си черти и особености, защото именно те придават онова je ne sais quoi (израз за качество, което прави нещо или някого привлекателно, отличително или специално – б. а.) излъчване, което ни прави красиви.

вестник: Филтър
08.02.2023