Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Васил Козаров: 40 на сто от пациентите с остра дисекация на аортата загиват

Топ кардиохирург и пациент са гости в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" с ководещ д-р Петър Илиев по темата за аортната дисекация

Спасител и спасен се срещат в ефира на БНР.  За първи път след изписването от болница след животоспасяваща операция 52 годишен пациент споделя разтърсващата си история.

Продължаваме темата за здравето на нашето сърце и как достъпът до мултидисциплинарен екип спасява човешки животи.

В този епизод слушате за сложен хирургически метод в кардиологията -  дисекация на аортата, който успешно се прилага в УМБАЛ "Лозенец".
Ще чуете как за секунди остра "раздираща като меч болка" в гърдите трябва да ви отведе веднага  при сърдечните хирурзи, защото фаталните изходи са чести и то при наглед напълно здрави хора. Кардиохирурзите обясняват защо понякога се забавя диагностиката и защо това е фатално.
За това разказваме в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата".
За първи път в студиото на БНР е ководещият д-р Петър Илиев, кардиолог от болница "Лозенец", предишен гост на подкаста "В центъра на системата".
 
 
Гости в епизода са:
 • Д-р Васил Козаров - заместник - началник на Клиниката по кардиохирургията на УМБАЛ "Лозенец"
 • Атанас Димитров – пациент на клиниката по кардиохирургия, който постъпва по спешност от Благоевград в болница "Лозенец"

От разговора ще научите:

 • Разказ от първо лице на 52 годишен пациент с остра дисекация на аортата
 • Какво е дисекация на аортата
 • Какво медицинско предизвикателство за кардиохирурзите е това състояние
 • В кои случаи тези операции са животоспасяващи
 • Има ли рискови фактори 
 • Може ли да се провежда профилактика
 • Как се действа, ако има усложнения по време на хирургичната интетрвенция
 • Защо е важен мултидисциплинарният и обучен екип
 • Защо понякога има фатален изход, независимо от успешна сърдечна операция
 • Има ли случаи на аортна дисекация, при които не се подхожда хирургически, а с други методи
 • Среща ли се аортната дисекация при пациенти под 18 години
 • Необходима ли е рехабилитация и промяна в начина на живот след аортна дисекация
 • Заплаща ли НЗОК за тази операция

"Преди операцията имах  болки в ушите и в гърба... Иначе съм напълно здрав, имах само високо кръвно и съм преживял бъбречна криза. Преди седмица постъпих по спешност в 21 ДКЦ в столицата и там дежурният педиатър ме прегледа, направи ми ЕКГ и веднага след това ме насочи към спешно кардиологично отделение. Аз исках да се прибирам дори в Благоевград, но мои приятели почти насила ме откараха в болница "Лозенец" с линейка. Оттам насетне има неща, които помня и има неща , които са ми ги разказвали...Помня д-р Козаров, д-р Азис, д-р Йорданова -  те са един прекрасен екип от млади специалисти.

Спомням си преди операцията лицето на д-р Козаров над главата ми, който ми каза, че ще направи всичко възможно, за да мога да си гледам децата... И след операцията, когато ми каза - "Наско, жив си, не се притеснявай!" Знам, че имах щастието, че бях в много сигурни ръце на един високопрофесионален екип, който вероятно е граден с години...Това са хора, които са изцяло отдадени да спасяват животите на хората, изцяло ... ", разказа пред БНР 52 - годишният Атанас Димитров от Благоевград.

"Благодарен съм на всички. Сега от д-р Козаров разбрах, че мога да живея спокойно и след операцията, сподели още пред БНР Димитров.

"При острата дисекация на аортата, каквато имаше нашият пациент, всяко отлагане, дори с час на оперативната интервенция, увеличава риска от смърт.

При острата дисекация на аортата вероятността за фатален изход още в самото начало е около 40 на сто. След това за още 24 часа нараства с още 25 на сто тази вероятност. Тоест всяко едно отлагане, дори и с часове, увеличава риска от фатален изход и затова трябва да се вземат съответните мерки. 

Аортна дисекация е едно от най-комплицираните здравословни състояния, в които един пациент може да изпадне. Буквално това означва разцепване на аортата. А тя е отговорна за кръвоснабдяванео на цялото тяло и когато тя се разцепи, мозъкът и коронарните съдове на сърцето и всички други органи страдат от безкръвие. Това води до необратими загуби и нелекувано, това състояние е фатално. 

40 на сто от пациентите, за съжаление, загиват още когато получат това състояние дисекация на аортата"изтъкна пред БНР д-р Васил Козаров - заместник - началник на Клиниката по кардиохирургията на УМБАЛ "Лозенец".

"Но наш дълг е винаги да дадем шанс за живот. Аз не мога да обещая на пациента, че всичко ще бъде наред с неговата операция, даже не мога да му обещая, че ще оцелее, но мога да му обещая, че ще направя всичко, което зависи от мен и от хората около мен, че ще направим всичко в името на неговия живот...", заяви още д-р Васил Козаров.

Д-р Васил Козаров се дипломира като лекар през 2002г. Започва работа в хирургичното отделение на  МБАЛ „Пирдоп”.  Година по-късно започва работа в Клиниката по сърдечно-съдова хирургия на Университетска болница „Лозенец”, в която е и до днес. През 2005-2006 г. работи в Клиниката по сърдечно-съдова хирургия към Centre Hospitalier Universitaire “Rangueil”, Тулуза, Франция. Има придобити специалности по „Хирургия“, „Кардиохирургия“ и „Съдова хирургия“. Редовен преподавател е в катедра „Хирургически болести“ към Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”. Притежава свидетелство за професионална квалификация „Ултразвукова съдова диагностика”. Работи по специалностите кардиохирургия и  съдовата хирургия, включително и минимално инвазивно лечение на разширени вени. Извършва ултразвукова съдова диагностика на артериални и венозни заболявания. Част е от трансплантационния екип на УМБАЛ „Лозенец“. Член е на Българска Асоциация по Гръдна, Сърдечна и Съдова Хирургия, Българското Национално Дружество по Съдова и Ендовакуларна Хирургия и Ангиология, Българско Дружество по Ангиология, Българско Дружество по Кардиохирургия.

Очаквайте продължение по темата за здравето на нашето сърце и иновативните методи като терапия при сърдечните заболявания с ководещ д-р Петър Илиев.