Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Ваня Митова: В България нямаме действаща скринингова програма за рак на гърдата

Д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ "Лозенец в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус"

Месец октомври е месецът, в който се отбелязва борбата с рака на гърдата. Какви са рисковите фактори, които могат да влияят на възникването на това заболяване? 

Рисковите фактори специално за рака на гърдата са една огромна група, защото това е едно заболяване с много прояви, но ако трябва да ги класифицираме най-общо, те биха могли да бъдат рискови фактори на околната среда, които са начин на живот, да речем, затлъстяването при жените над 30-годишна възраст. Ако говорим за рисков фактор относно репродуктивната функция на жените – това, че жените все по-често раждат над 30 години, все по-рядко кърмят, също може да има отношение към появата на рака на гърдата. Не бива да пропускаме и фамилната обремененост. Говорим за родственици, хора, които имат, особено майка, баба, леля с рак на гърда. Също и разни генетични мутации влизат в съображение. Т.е. ракът на гърдата е едно многолико заболяване с много рискови фактори. Ето защо трябва много внимателно да се обръща внимание. И това е и причината това да е едно от най-честите заболявания, онкологични, в света и най-често при жените, разбира се. Затова са и създадените скринингови програми навсякъде по света, т.е. навсякъде много активно се търсят жени без симптоми, които пък съответно са с рак на гърдата. 

Какви са вашите наблюдения, има ли тенденция все по-млади жени да се разболяват от рак на гърдата? 

За съжаление, такава тенденция съществува. Все повече млади жени са наши пациентки, като част от тези причини са именно това, че те много късно раждат, по-малко кърмят или изобщо не кърмят и съответно за съжаление, начинът на живот, който не е толкова природосъобразен и откъм храни, и откъм въздух. Въобще, всичко това предразполага към по-ранна изява на заболяването и за съжаление, все по-често срещаме жени между 30 и 40 години. 

Болницата в "Лозенец“ също е част от кампанията за безплатни прегледи. Колко жени преминаха през този месец, какви са резултатите? 

Болница "Лозенец“ се включи в инициативата на Столична община за профилактични безплатни прегледи, за информационна кампания, която да подпомогне съответно и увеличи информираността на пациентите и на всички жени относно рака на гърдата. Ние сме обявили, че правим прегледи всеки понеделник от 16.00 до 19.00 часа. Неслучайно избрахме този часови пояс, за да може повече жени, които са ангажирани в ежедневието си с работа, деца, семейство, да могат да си позволят да се прегледат. До момента са минали два понеделника, днес е третият, в който ще се извършват такива прегледи. И истината е, за съжаление, че огромна част от жените, горе-долу около 87% от жените, които идват да се прегледат, не са се преглеждали в последната една година. Имаме пациентки, които не са се преглеждали никога, което е изключително лоша тенденция. И всъщност това е и причината това заболяване в България специално да се открива в по-късните стадии, което от своя страна води до по-лоша прогноза за тези жени. Очакваме до края на месеца поне още 20 жени да прегледаме безплатно. За съжаление, веднага щом обявихме часовете за безплатни профилактични прегледи, може би на третия час вече всичките часове бяха запълнени.  

Може ли да дадете съвет на жените, които не са могли да си запишат час, или такива, които се страхуват да отидат при вас на преглед, за преглед в домашни условия? 

Първото и основно нещо е, че всяка жена ежемесечно, спрямо месечния си цикъл, ако има такъв, или пък ако няма, съобразен спрямо определени изисквания, трябва да извършва т.нар. самопреглеждане. То е изключително лесно, но е необходимо някой да го покаже и да обясни стъпка по стъпка кога да се случва, да се определи точния период, в който да се случва това самопреглеждане, и на база на това всяка жена от 18-годишна възраст до края на живота си трябва да прави всеки месец такова самопреглеждане. То не е нещото, което отменя прегледа при лекаря, просто е задължително, за да може всяка жена да познава тялото си и да знае, всеки месец да търси най-притеснителните симптоми, като поява на бучка, промяна в кожата на гърдата, поява на бучка в подмишничната ямка, раничка или секрет от зърното. Това са най-елементарните неща, които трябва да се направят. Отделно, спрямо рисковите фактори, които има всяка пациентка, е необходимо минимум два пъти годишно да ходи на такъв профилактичен преглед. Що се касае до пациентите, които нямат възможност, не са успели да си запазят час или пък финансово не са добре обезпечени, всеки личен лекар може да даде направление за преглед от специалист, включително за мамография, за ехомамография, така че всяка жена би могла да отиде достъпно на изследване, без да е необходимо да се притеснява, че не е влязла в безплатната кампания или че няма достатъчно пари да си плати прегледа. Относно самопреглеждането – ще се върна една крачка назад. От миналата седмица вече стартира мобилно приложение, което се казва BreastHelp. Има го абсолютно безплатно, достъпно на медицинската платформа Haelee, където можете да си направите профил и да го изтеглите. И там, след като попълните една кратка анкета въпросник и се отчетат вашите рискови фактори, на всеки пациент спокойно ще му бъде генериран алгоритъм, спрямо който да може да му напомня смартфонът, че трябва и му е дошло точно определеното време за самопреглеждане този месец и инструкция стъпка по стъпка, както с описание, така и с картинки как да го направи в домашни условия, лесно, удобно, комфортно, без да се притеснява. Цялото това нещо е налично абсолютно безплатно, пак повтарям, така че всяка една жена може да си го инсталира без проблем. В случай че не знае как да го направи или че никой до този момент не й е обяснил, или пък те, ако не са ходили досега на лекар и съответно не са знаели как да го направят.  

Всъщност това мобилно приложение за профилактика, за скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата вече е факт. Идеята е ваша – как се роди тази идея? 

Идеята е моя, но както се казва, създаването на едно нещо не може да се случи само. Зад мен стои много голям екип, който ми помогна, за да стане реалност, за което безкрайно им благодаря. Идеята е резултат, за съжаление, от ниската здравна информираност на жените, от това, че в нашата родина към момента нямаме действаща скринингова програма за рак на гърдата, от това, че въпреки че сме със значително по-ниска заболеваемост от средната за Европа, тук сме с по-висока смъртност. Петгодишната преживяемост на пациентите с рак на гърдата според едно от най-големите европейски проучвания - EUROCARE-5, показва, че с 11,1% петгодишната продължителност на живот е по-ниска от тази в Европа, което означава, че при нас на всеки 100 жени 11 умират много по-рано. И всичко това, съчетано с дисорганизацията, хайде да не го наричаме хаос, но дисорганизацията в здравната система ме доведе до идеята, че е добре да се опитаме да направим нещо, с което да повишим профилактиката към това социално значимо заболяване, да накараме хората, все по-често да им се напомня, че трябва да отидат на съответния лекар, да им дадем възможност този път до лекаря да бъде улеснен, съкратен. Всичко това, съчетано с факта, че голяма част от пациентите, които вече са диагностицирани с рак на гърдата, лекувани са, в един момент просто губим във веригата. Те не достигат до пълното си проследяване и пълни си обем на проследяване, защото в даден момент не знаят кога да отидат на съответния преглед, не знаят в кой диспансер да се диспансеризират и ред такива причини. С оглед на всичкото това, всичките тези трудности, с които ние ежедневно се сблъскваме в практиката си, ме доведе до идеята, че можем да направим нещо, за да улесним процеса на работа както на лекарите, така да улесним и самия процес на лечение на пациентите, които вече са болни, така и да дадем една по-голяма информираност, едно поле за профилактика на здравите жени.  

Кажете ни малко повече за приложението. То не е насочено само към пациенти, които вече са диагностицирани, а и за жени, които не страдат от това заболяване.  

Именно, може би това е най-ценното на приложението – че то е комбинация от три неща. Първият модул е за здрави жени, т.е. ние не очакваме там да има някакви хора, които да са болни, да трябва да им се подсигурява по-специализирана помощ, а точно, както казах, то е свързан с това жената да бъде информирана какви са рисковите фактори на това заболяване, да може да има алгоритъм, който да изчислява точно кога да си направи самопреглеждането, за което вече говорихме, кога е най-подходящият период за това, кога съответно да отиде на преглед, какъв точно да бъде прегледът – дали да бъде ехомамография, дали да бъде мамография, дали да бъде ядрено-магнитен резонанс. Или изобщо, дава възможност на база на индивидуалните характеристики на пациента да се прецени кое е най-подходящото за него, да му напомня няколко пъти, естествено, защото в забързаното ежедневие човек от време на време получава някаква нотификация на телефона си, но тя се оказва, че сме я видели и подминали в бързината. Така че няколко пъти да получи съответното известие за това, че му предстои и е добре да си направи преглед. Да има възможност сам, преглеждайки се, да си запазва какво точно е намерил по време на самия преглед, да го съхранява като база данни от предходни изследвания и ако е необходимо, да го покаже на лекаря, когато отиде на преглед. Дава възможност да си запази час за преглед при специалист, избирайки си съответния специалист. Общо взето една такава комбинация от мултифункционалности относно здравите жени. Има "Често задавани въпроси“, чисто организационни, от сорта на това "Може ли личният лекар да даде именно направление за мамография така, че да не се плаща?“. Та така, това е едната функционалност, която е обвързана със здравите жени. По този начин те ще могат да си организират прегледите, да не забравят, че трябва сами да се самопреглеждат, да не забравят кога ще им дойде времето за съответната мамография или пък друго образно изследване, да не си губят документите, защото имаме секция за съхраняване на техните лични медицински документи, където може да бъдат съхранени в лично досие – всичко, което е правено до момента, както те да си качат такъв документ, така и лекарят да им изпрати, без да е необходимо да чакат. И така. От своя страна пък лекарите в другия модул ще бъдат облекчени, защото ще могат пациенти да си записват часове без да е необходимо да им звънят по телефона. Ще има възможност да изпращат резултатите на съответните пациенти, които имат инсталирано приложението така, че да не е необходимо една тълпа от народ да седи и да чака пред вратата. Ще дава възможност дори за образоване чрез допълнителни статии, информации, кампании, които ще се провеждат във връзка с рака на гърдата, и лекарите ще получават. Общо взето, говорим наистина за една мултифункционалност на фона на изключително лесно и интуитивно създадено приложение така, че да може много свободно да се използва. Буквално инсталирането на приложението отнема не повече от 1-2 минути и всяка жена ще има в джоба си един помощник за здраве, казано най-общо. 

Това е една много чудесна идея и пожелавам успех в реализирането й и все повече жени да го използват. Много ви благодаря, д-р Митова, за отделеното време. Надявам се да сме били полезни на нашите слушателки. 

Аз много благодаря за поканата, първо, и второ, че давате гласност именно на такива позитивни и полезни новини, ако мога да ги нарека, така, че вашите слушатели да могат да се информират и да си улеснят ежедневието, както казах, давайки възможност да имат един помощник в джоба.

 

focus-news.net
17.10.2022