Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Д-р Ани Гьошева, лекар специализант в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“: При детските болести е характерна сезонността

Доктор Ани Гьошева е завършила медицина в Медицинския университет в София. От 2018 г. насам е част от екипа на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“. Има интерес в областта на детската чернодробна трансплантология, активно участва в проследяването на деца с трансплантиран черен дроб. 

– Доктор Гьошева, с какво се занимава Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“?

– Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“ е многопрофилна и се занимава с диагностиката и лечението на деца с широк спектър от заболявания. Приемат се и се лекуват пациенти от 29-дневна до 18-годишна възраст с остри и хронични заболявания. Клиниката работи 24 часа както за приемане на стационарни деца, така и за амбулаторни прегледи. Тук работят лекари специалисти, които са профилирани с различни субспециалностти, както и специализанти по педиатрия. Клиниката е база за обучение на студенти към Медицинския факултет на Софийски университет.

– Какви са най-честите оплаквания на децата, които идват в клиниката?

– За болестите при децата е характерна сезонността – в есенно-зимния период преобладават респираторните заболявания, а в летния сезон – стомашно-чревните вирусни инфекции. Затова и оплаквания от кашлица, учестено и затрудненото дишане са по-чести през зимните месеци, а от гадене и повръщане – през лятото. Ковид пандемията и дългото време, прекарано в изолация, доведоха до изменчивост и на останалите вируси. Голяма част от инфекциите се промениха и в последните години имахме бум на стомашни вируси през зимата.

– Със завръщането на децата в детските градини и училищата обикновено настъпва бум на вирусни инфекции. Как могат родителите да подсилят имунната им система така, че да предотвратят заболяване?

– Характерна за детската възраст е незрялост на всички органи и системи в различна степен, включително и на имунната система. Външната намеса върху имунната система при децата не бива да се осъществява без основание, без препоръката на специалист, защото безразборното използване на различни имуностимуланти може да има и странични неблагоприятни ефекти. Ето защо най-ефективно е рационалното и разнообразно хранене, правилният начин на живот.

– Очаквате ли драстично повишение на заболелите от ковид деца след началото на учебната година?

– В последните месеци КОВИД-19 се промени като начин на изява. Очакванията са да се превърне в заболяване със сезонен характер, подобно на грипните инфекции. Голяма част от населението се е срещала с КОВИД-19 инфекцията, поради това не се очаква огромен скок в заболеваемостта след началото на учебната година.

– Много родители предпочитат да не пускат децата си на градина или училище с цел предпазване от настинки. Това добър подход ли е за общото здравословно състояние на децата?

– Изграждането на имунната ни система става постепенно – съзрявайки и в резултат на контакт с различни агенти. Децата по-често боледуват от вируси и когато са в колектив, вероятността за болест за увеличава. Това не значи, че не трябва да живеят в колектив. Посещението на детски заведения и училища, освен че има положителна роля в изграждането на социални контакти и връзка с други деца, допринася и за усъвършенстването на имунната система.

– При проявата на кои симптоми е препоръчително децата да бъдат спрени от училище или детска градина?

– Появата на първи симптоми на инфекция – температура, кашлица, обща отпадналост, гадене и повръщане, диарийни изхождания, е повод, който да алармира родителите, и те не бива да допускат детето в детско заведение. При необходимост се препоръчва посещение при съответен специалист. Често срещано явление за децата в градинската възраст е секрецията от носа. В повечето случаи тя е безобидна (дължи се на климатични промени) и не бива да тревожи родителите. Независимо от това те трябва да са с повишено внимание за появата на други симптоми на заболяване.

– В повечето случаи при проявата на първите симптоми родителите прибягват до лечение у дома. Кога всъщност трябва да се потърси специалист?

– Това поведение е правилно. При първи симптоми на настинка родителите биха могли да започнат със симптоматично лечение у дома. Ако повишената температура персистира повече от три дни, появи се учестено и затруднено дишане, увредено общо състояние, е добре да се направи консултация със специалист.

– Има ли природни методи за подобряване на здравословното състояние, които бихте препоръчали на родителите?

– Най-добрите природни методи включват разнообразно хранене, прием на повече плодове и зеленчуци, както и чести разходки на свеж въздух, а не стоене пред електронни устройства. Посещение на планина или море биха повлияли благоприятно детския организъм. Активното спортуване и изграждането на правилен модел на хранене от ранна детска възраст, създаването на ведра и положителна атмосфера у дома благоприятства общото здравословно състояние.

Вестник Филтър
21.09.2022