Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Лозенец": НЯМА КАК НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА ДА Е В ЧАСТНИ РЪЦЕ

„Търговска лига" иска да построи частна детска болница с мащаба на национална в София. Процедурата е в ход, предстои по нея да се произнесе здравният министър и Министерски съвет. Има ли място за две големи детски болници в София и частна ли трябва да бъде националната детска болница, попитахме доц. Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в УБ „Лозенец".

- Доц. Узунова, удачно ли е в България да има национална частна детска болница?

- Бих казала, че точно този термин не би трябвало да съществува. Трябва да има Национална педиатрична болница. Тоест, грижата за децата и детското здравеопазване трябва да бъдат поети от държавата, а не фондът да определя какво трябва да направят педиатрите при лечение на детето. Ние, педиатрите, трябва да решаваме от какво имат нужда децата и държавата да ни помогне в тази грижа. Тук е променена политиката. Според мен трябва да има национална детска болница, която да е направена, контролирана и поддържана финансово от държавата.

- Защо трябва детската болница да бъде държавна?

- Защото частният инвеститор може да има интереси, които да се променят с времето и да не съвпадат винаги с националния интерес. Те затова се наричат частни, а не национални. А държавният интерес трябва да е един – грижа за здравето на детето, която да бъде последователна във времето. Няма как национална болница да е в частни ръце. Нека да имаме и частни болници, имаме достатъчно частни лечебни заведения, които работят добре, но националната детска болница трябва да бъде държавна.

- Възможно ли е чрез частна болница да се прокарва национална политика в дадена сфера, и то толкова важна, като педиатрията?

- Не би могло. При природни катаклизми или други, сътворени от човечеството, не би трябвало да се разчита на частна структура, а трябва да има държавна. По света има и частни детски болници, но това не означава, че една национална политика може да се осъществява от частна структура.

- Като казваме, че по света има и частни детски болници, те национални ли са?

- Не, те са болници. Никой не ограничава частната инициатива, но когато става дума за политика в детското здравеопазване, за която всички ние отдавна говорим, това не може да бъде в частна инициативна. Представете си, че нещо се случи с тази фирма. Надявам се, че държавата няма да абдикира от детското здравеопазване.

- Има ли в България място за две детски болници с подобен мащаб?

- Не, в този момент - категорично не. Със сигурност и сега имаме проблем с кадрите – лекари и медицински сестри. Независимо от статистиката, която някои институции вадят, че сме в челните места по брой педиатри, това не отговаря на реалностите. Има региони без педиатри, има педиатри, които работят в доболничната помощ, работят с деца и грижите им са с голямо значение, но те не участват активно в специализираната болнична помощ. Затова, ако се създадат няколко структури, за тях няма да има персонал.

- Имате ли разбиране в лицето на МЗ за това, че детската болница трябва да е държавна?

- По принцип всички правителства досега обещават, че ще работят за една детска национална болница.

- Но сега се появи частна заявка, служебният министър търсил ли ви е за мнение?

- Досега лично към мен такъв въпрос не е задаван. Когато се мисли по тази тема обаче, трябва да се има предвид, че детското здравеопазване не е евтино и ако няма помощ от държавата, с тези цени на пътеките, няма как да стане. Едно дете, за да стигне до национална педиатрична болница, значи има сериозен проблем и решаването му е скъпо нещо. На една частна болница откъде ще й дойде допълнителното финансиране, от пациента ли? Защото дори да имаме няколко фонда, да не е само НЗОК, болницата пак трудно ще може да се издържа само по този начин. И трябва да има допълнително финансиране от самите пациенти, или от държавата. Колко частни педиатрични болници видяхте в България?

clinica.bg
05.10.2022