Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Велислава Терзиева: Ваксината предпазва от тежки увреждания на организма

"Тези, които боледувалите от грип пред това или са се ваксинирали може да имат някаква останала имунологична памет, която би могла да бъде възстановена", казва доц. д-р Велислава Терзиева - началник на лабораторията по клинична вирусология в УМБАЛ "Лозенец".

След две години, в които грипът почти не се появи заради доминацията на ковид вируса, тази зима очакванията са за по-силна грипна вълна.

Заради един от циркулиращите щамове този сезон - Дарвин - най-засегнати ще бъдат възрастните над 65 години и малките деца. Лекарите препоръчват поставянето на ваксина. У нас все още няма регистриран случай на грип.

Грипът е силно заразна инфекция. Тъй като е минало известно време от последната истинска грипна епидемия, сега рискът от зараза е по-висок, особено за неваксинираните.

За разлика от ковид вируса, при заразяване с грипния вирус е почти невъзможно инфекцията да протече безсимптомно. Ако човек е ваксиниран или имунната му система се справи добре - ще има поне леки симптоми. Ваксината обаче може да предпази от тежки увреждания на организма, които изобщо не са за пренебрегване.

"Има ваксини, които са подходящи за здрави хора, това е самият състав на ваксината и начинът, по който е приготвена. И има ваксини, които са по-подходящи за възрастни, за хора с потисната имунна система", обясни доц. д-р Терзиева.

Хиляди в последните две години имат някакви увреждания след прекаран ковид. Това може да бъде предпоставка за по-сериозно протичане на евентуална грипна инфекция.

"Всеки може да диференцира кога започва да се влошава, кога кашлицата се задълбочава, кога получава задух, кога температурата не спада. В тези случаи е задължителна лекарска помощ", обясни лекарят.

Преди поставянето на грипна ваксина е препоръчително да се направи антигенен тест, а имунната система да е успокоена.

БНТ 1 НОВИНИ
15.10.2022