Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. Дорина Асенова: Медицина се учи най-добре до леглото на болния

Доц. Д-р Дорина Асенова е завършила медицина през 1985 г. в Медицинска академия – гр. София. Има над 25 години опит, както и редица завършени курсове в България, Германия и Русия. Доц. Асенова е декан на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на АГ клиниката в Университетска болница „Лозенец“.

Доцент Асенова, какви услуги предлага Клиниката по акушерство и гинекология?

В момента в Клиниката по акушерство и гинекология работят десет акушер-гинеколози, осем със специалност и двама специализанти. Основната дейност в клиниката е родилната помощ, както и обгрижването и лечението на бременни с патологично протичаща бременност. Успоредно с това е развита и гинекологията. При нас се извършват различни операции – отворени и лапароскопски. Широко е застъпена и консервативната гинекология. В консултативните ни кабинети се извършва профилактична дейност, диагностицират се различни гинекологични заболявания, извършват се женски консултации.

За бъдещите майки раждането е най-важният момент. Какви са условията за раждане в болницата и могат ли близки да присъстват на него?

С гордост можем да заявим, че нашата клиника е една от най-модерните в София. Всички стаи са с последно поколение оборудване за максимален комфорт и уединение на нашите пациентки. Стаите са просторни и функционални по отношение грижата за пациентките и с красива гледка към Южния парк. Всяка от тях разполага със самостоятелен комфортен санитарен възел, персонални монитори за активно наблюдение на пациента, интернет връзка, телевизия. Разполагаме с петнадесет родилни легла, като пет от стаите са с по едно легло, което може да се използва като родилно. След раждането при заявено желание от страна на пациентката тя може да остане в същата стая. Останалите болнични стаи са с по две легла. Висококвалифицираният ни персонал извършва 24-часово наблюдение върху всяка една пациентка. Винаги сме били привърженици на присъствието на близките в този най-вълнуващ момент от историята на едно семейство – раждането на дете, но с оглед на условията, в които живеем – пандемията през последните две години и покачващия се процент на заболели в момента, не предлагаме такава услуга.

През последните 25 години осезаемо се покачва възрастта на родилките с първо дете. Кои са най-големите рискове при по-късната бременност?

По-късната бременност по принцип се води рискова. Най-простото обяснение за това е, че с покачване на възрастта се появяват най-различни съпътстващи заболявания. Най-големите рискове при късната бременност са високото кръвно налягане, бъбречните заболявания, които утежняват хода на бременността. При по-възрастните пациентки по-често се срещат и сърдечносъдови и неврологични проблеми. По-голяма е и опасността от вродени заболявания – процентът на генетичните и хромозомни заболявания при децата е по-висок, както и рискът от спонтанен аборт. Но това, разбира се, не означава, че жените не трябва да раждат в по-късна възраст. Просто навреме трябва да се обърнат към специалист, защото тези бременности подлежат на по-интензивно наблюдение.

Тенденция е и раждането в домашни условия. То обаче може ли да бъде достатъчно безопасно както за бебето, така и за майката?

Като акушер-гинеколог с достатъчно дългогодишен опит, аз лично съм противник на раждането в домашни условия. Ние живеем в XXI век, в който има достатъчно болници, предлагащи родилна помощ на високо ниво. Никога домашните условия не могат да предоставят необходимите условия за едно нормално раждане както в хигиенно отношение, така и по отношение на получаване на адекватна медицинска помощ. За да се извърши раждане в домашни условия, трябва да има достатъчно добре уредена законова база. Не е ясно обаче чия е отговорността, защото невинаги едно нормално раждане завършва като такова.

Какво представлява прееклампсията по време на бременност и крие ли тя рискове за плода или жената?

Прееклампсията е едно от основните заболявания по време на бременност. Има многолика картина, но основните й белези са високото кръвно налягане и загубата на белтък. Опасността от обилни кръвотечения поради отлепване на плацентата, дължащо се на нелекувано кръвно налягане и загубата на голямо количество белтък, увреждащо бъбречната функция на пациентката, могат да доведат до смърт както на плода, така и на бременната. Поради тази причина ние активно наблюдаваме бременни с прееклампсия и в зависимост от тежестта й прибягваме към консервативно лечение или родоразрешение.

Много дами се притесняват от настъпването на климактериума. Кои са най-големите митове, свързани с този период от живота на жената, които бихте развенчали?

Повечето дами в тази възраст смятат, че пълноценният им живот на жени е приключил, но това няма нищо общо с истината. Става въпрос за един период, в който има хормонална пренастройка на организма. В последните години има достатъчно голям брой медикаменти, които спомагат за потискане неприятните симптоми на климактериума. Пациентките, при които е настъпил този момент, трябва да бъдат спокойни и да знаят, че животът продължава във всичките му аспекти. Единственото, което не бива да забравят, е, че трябва редовно да посещават своя гинеколог.

Освен ръководител на АГ клиниката в Университетска болница „Лозенец“ сте и декан на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според последните информации трите най-желани специалности са „Право“, „Психология“ и „Софтуерно инженерство“. Какъв е интересът към медицинските специалности и как бихте мотивирали младите да изберат медицината?

Това е една доста обширна тема, която няма как да обхванем с няколко изречения. Слава богу, сред младите хора в България има голям интерес към медицината. За да бъдат мотивирани обаче, трябва да има промяна както в условията на обучение, така и да се случат някои законодателни промени, които да гарантират възможността младите хора да специализират това, което искат, да се развиват, без това да се отразява на техните финансови възможности. За никого не е тайна, че след завършването на обучението по медицина един специалист се изгражда за не по-малко от десет години. В съвременните условия е трудно да се изградиш като добър и качествен лекар, от една страна, а от друга – да поддържаш приличен стандарт на живот. В тази активна възраст младите хора обикновено градят семейство, отглеждат деца, купуват жилища или плащат високи наеми – разходите им не са никак малки, а получените възнаграждения не ги покриват.

Как се отрази на студентите и на преподавателите онлайн обучението по време на пандемията?

С една дума – пагубно. Медицина не се учи онлайн. За съжаление се загуби връзката преподавател-студент и студент-пациент. Тук е валидна максимата „Медицина се учи най-добре до леглото на болния“. Разбира се, ние се опитахме да предоставим максимално добри условия за обучението на нашите медици през последните две години, но си даваме сметка, че тези студенти са ощетени и ще им се наложи доста да наваксват.

Какъв процент от младите възпитаници на факултета търсят реализация извън България?

През 2021 година Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ са завършили 71 лекари, 20 медицински сестри и 7 ерготерапевти. За съжаление не разполагаме с информация какъв е точният процент на младите възпитаници на факултета, които търсят реализация извън пределите на страната, но специално за нашата болница имам наблюдения, че повечето млади лекари, започнали специализация в болница „Лозенец“, са бивши наши студенти. В частност за АГ клиниката мога да споделя, че пет бивши наши студентки са преминали специализация при нас, от които четири са придобили специалност „Акушерство и гинекология“.

вестник Филтър
27.07.2022