Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. Велислава Димитрова: Вирусите не се лекуват с антибиотици

Проф. Тодор Кантарджиев: Разумното консумиране на антибиотици е от огромно значение за общественото здраве

Микробиолог, нефролог и анестезиолог са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за антибиотичната резистентност.

Антибиотиците са най-успешната група лекарства, спасили най-много човешки животи. Те навлизат в практиката в далечната 1945 година. Защо не трябва да ги пием при вирусни заболявания, настинка и грип? Защо вече не се произвеждат нови антибиотци, но и защо все по-малко се използват старите и ефективни антибиотци?

Седмицата 18-24 ноември е Световната седмица на осведомеността за антибиотиците по инициатива на СЗО. 18 ноември е Европейският ден на осведомеността за антибиотиците, инициатива на ECDC.

Експертите разказват защо е толкова важно тези животоспасяващи медикаменти да се използват само, ако е установена бактериална инфекция и защо важно точно какъв и колко антибиотик се прилага на болния?

Защо в световен мащаб се отчита бум на антибиотичната резистентност?

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на антибитоците и тяхното правилно прилагане.

Слушайте епизода тук:

Гости в епизода са:

• Доц. д-р Велислава Димитрова - началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Лозенец“

• Проф. Тодор Кантарджиев – микробиолог и бивш директор на НЦЗПБ

• Д-р Ясен Мутафов - началник на Отделението по интензивно лечение в УМБАЛ „Лозенец“

От разговора ще научите:

• Какво е значението на антибиотиците за чомвешката популация 

• Как един отличен хирург от предантибиотичната и преданестетичната ера (1848 г. ) е записан в историята на медицината като единственият с 300 % смъртен изход от една операция

• Защо вирусните инфекции не се лекуват с антибиотик

• Купуват ли си хората без рецепта антибиотик

• Защо неправилното лечение с антибиотик без лекарско предписание вреди на човешкото здраве

• Има ли бум на антибиотична резистентност

• На какво се дължи антибиотичната резистентност

• Как анитиботичната резистентност вреди на човешкото здраве

• Може ли да се развият нови заболявания вследствие на антибиотична резистентност при даден пациент

• Защо все по-рядко се разработват нови антибиотици

• Защо е нисък интересът към изписването на по-старите, но по-ефектвни и по-евтини антибиотици

• Имаме ли Национален план за антибиотичната резистентност 

• Кога антибиотиците са най-правилният подход в дадена терапия и кога не са

• Как медицинският персонал на УМБАЛ „Лозенец“ отбелязва тази година Световната седмица на осведомеността за антибиотиците


"Антибиотиците са много важна група лекарствени продукти, които имат огромна роля и значение в развитието на човешката популация в глобален аспект. Когато те са показани и са подбрани за конкретната бактериална инфекция, те в определени ситуцаии са животоспасяващи", изтъкна за БНР доц. д-р Велислава Димитрова - началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Лозенец“. И още:

"Много важно за антибитоците е правилната дозировка и да са съобразени с бъбречната и чернодробна функция, така че, те са незаменими. За щастие, все още голяма част от бактериите проявават чувствителност към тях. Но последните години се забелязва тенденция при фармацевтичната индустрия за спад в произоводството на нови антибактериални антибиотични продукти. Но все пак все още разполагаме с такива, които имат висок процент успеваемост при усложения.

Антибиотиците са показани единствено и само при доказани бактериални инфекции и съобразено със клиничното състояние на пациента и съпъстващи болести на отделителната и или чернодробна функция. Проблемът е, че има колеги, които обясняват на пацинетите, че всяка вирусна инфекция проправя пътя на бактериална. Вирусите не се лекуват с антибиотици. Прилагат се общоукрепващи, имуностимулатори, витамини - това е лечението за вирусна инфекция.

Но често общопрактикуващи лекари или клиницисти предписват още в началото курсове антибиотично лечение. Това е широка практика. Още по-жалкото е, когато пациентите се самолекуват.

Антибиотичното лечение има висока степен на успеваемост, ако е изчислена дозата, продължителността и да спазим алгоритмите в лечението с антибиотици. То е строго индвидуално, съобразено и с причинителя, и с болния, с бъбречно-чернодробна функицая, така че лекарят е отговорен, но и пациентът също, но самолечението е изключително вредно. Много е хубаво, че е забранена продажбата на антибиотик без рецепта, но аз все пак съм виждала как пред мен хора си купуват лекарството без рецепта...", заяви още доц. Димитрова.

"Антибитоците коренно променят медицината, навлизайки в клиничната практика през 1945 година. Докато бях директор на НЦЗПБ глобата за аптекар, продал антибиотик без рецепта беше 1000 лв. индивидулно. Лекарят изписващ антибиоткик, трябва да е наясно кои група микроби ще лекува, второ в засегната тъкан на пациента, каква ще е концентрацията на антибитока, където той ще действа. Има терапевтично ръководство как се прилагат антибиотици в доболничната и болничната помощ.

До преди три години бяхме на едно средноевропейско ниво по конусумация на антибиотици в болничната и доболничната помощ. Сега за 2021 г. сме на второ място, а това е много лошо. В болничната помощ сме на първите три места с Румъния и Гърция. Това не е добре, защото разумното консумиране на антибиотици е от огромно значение за общественото здраве", съобщи проф. Тодор Кантарджиев – микробиолог и бивш директор на НЦЗПБ.

"Последните години в болниците се използват прекомерно много трета генерация антибиотици и вместо да си вземе поука започнахме с трета генерация да лекуваме и в доболничната...И така стигаме до бума на антибиотичната резистентност...Вместо да се лекува с по-старите и по-добри антибиотици при болно дете с ангина, например, този антибиотик ще действа само на микроба, причинител на ангината, тогава този антибиотик ще е най-ефективен и той няма да убие всички микроби в червата на това дете, освен, че този антибиотик ще и най-евтин. И когато се използват широкоспектърните антибиотици от тези милиарди микроби ще останат живи само тези, които са нечувствителни към антибиотика. Тези микроби отиват в околната среда и ако попаднат при пациент в интензивно отделение, като при д-р Мутафов, то просто на този пациент антибиотиците няма му действат", поясни още проф. Кантарджиев.

По думите му децата, лекувани в малка възраст често с антибиотици, нямата по-слаба имунна система от други, които не са приемали често антибиотици.

През 2050 г. се очаква починалите от неличими с антибиотици инфекции ще бъдат повече от починалите от злокачествени заболявания, допълни проф. Кантарджиев.

"Доста често в нашето отделение се сблъскваме с пациенти, които са преминали през няколко антибиотични лечения. Те постъпват в тежко септично състояние, тежко инфектирани пациенти и по правило такива пациенти трябва до 6 час от пристигането си започнат антибитично лечение, защото вероятността за смърт е много висока", поясни за БНР д-р Ясен Мутафов - началник на Отделението по интензивно лечение в УМБАЛ „Лозенец“.

"В тези случаи се започва с широкоспектърен антибиотик, като задължително се вземат и съответните проби, за дад може да бъде насочена терапията. Заради бума на антибиотичната резистентност в световен мащаб има правила за употреба на антибиотици. А пациентите ги ползват често, защото в съвремието всеки иска по-бързо да се оздравее и да си водим нормалния живот, а не да изчакаме, докато се оправим.

Трябва да се каже също, че вирусната инфекция при пациент с хронични заболявания, със слаб имунитет, често след вирусан инфекция се развива и бактериална и при тези групи хора се дава след няколко дни и антибиотик - но това трябва да е само по преценка на лекаря", категоричен е д-р Мутафов.

БНР 
21.11.2022