Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Водещ германски хирург оперира 78-годишен пациент с рак на панкреаса в болница "Лозенец"

Доц. Олег Чолаков: 90 на сто пациентите с рак на панкреаса умират в рамките на една година

Новият Панкреасен център вече прие първите си пациенти

78 годишен пациент с рак на панкреаса, при който туморът е на главата на панкреаса, беше опериран днес от екип на УМБАЛ "Лозенец" и проф. д-р Валдемар Уул  –  директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум /Германия/. 

Проф. Уул е президент на Германското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество. Демонстрацията беше част от първото събитие от инициативата Клинични дни „Лозенец“ и се проведе пред лекари, специализанти и студенти.

Проф. Уул е в България по покана на болница „Лозенец“ във връзка с откриването на Панкреасен център в здравното заведение.

Възрастният пациент е бил приведен от друго лечебно заведение. От там са се свързали с доц. Чолаков. Туморът при него не е голям, но пациентът е с много придружаващи заболявания.

Още една пациентка предстои да бъде оперирана, при нея обаче туморът няма да може да бъде отстранен, а ще се извърши т.нар. "палиативна операция", съобщи доц. Олег Чолаков, който оглави и новия Панкреасен център.

"90 на сто пациентите с рак на панкреаса умират в рамките на една година. Същевремнно 50 на сто от новооткритите случаи в момента на диагностицирането са с метастази. 30 на сто от болните не могат да бъдат изобщо оперирани, 10 на сто са гранични, а едва при 10 на сто има възможност за операция", каза още доц. д-р Олег Чолаков.
 
Според него нарастването на случаите на заболявания на панкреаса доказва, че има смисъл от откриване на високоспециализиран панкреасен център, каквато е добрата практика в Европа и в света. Новият Панкреасен център в болница "Лозенец" е станал факт, благодарение на усилията и подкрепата на новото ръководство на болницата, начело с директора д-р Христо Стоянов.
 
Д-р Стоянов подчерта, че със старта на Центъра ще се продължи една добра традиция за колабороция с Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум и лекари от болница "Лозенец" ще имат възможност да се обучават в Германия.
 
Доц. Чолаков обърна внимание на това, че ракът на панкреаса се появява при хора над 60 години, еднакво често при мъжете и при жените, но има и случаи на по-ранно откриване на злокачественото заболяване, като при 50-годишни пациенти например.
 
По думите му ракът на пакреаса не се подмладява, но се увеличава като честота. Бързата диагностика и откриването му зависи от биологията на тумора, при някои хора се развива доста по-бавно, но при други протича много бързо.
 

Според статистиката през 2030 година ракът на панкреаса ще бъде вторият по честота от онкологичните заболявания в света, поясни още доц. Чолаков.

Инициативата Клинични дни „Лозенец“ ще стане традиция. Те са в помощ както на лекарите, така и на студентите, посочи още д-р Христо Стоянов. Той съобщи и следващата тема: Планинска медицина, която ще се проведе през месец март.

На откриването на събитието присъстваха и доц. д-р Анета Антонова – заместник-ректор по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.