Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Болница „Лозенец“ разкрива Център за лечение на панкреаса

Първият в България панкреасен център се разкрива в Университетска болница „Лозенец“.

Целта му е да даде по-добра диагностика и лечение на пациенти, които са с онкологично заболяване на панкреаса. Ръководител на центъра е доцент Олег Чолаков. Той обясни, че в там се стремят да дават възможност на болните да получава високоспециализирани грижи.

"Болестите на панкреаса имат специфични симптоми. Най-честият е коремната болка, но това не означава, че всеки пациент с болки в корема има болест на панкреаса. Друг основен симптом е пожълтяването. Обикновено обаче е късен симптом, но така или иначе основният, при който ние се алармираме за това, че има проблем с панкреаса. Забелязва се и понижение на теглото. Неспецифични симптоми - болки назад към гърба и кръста“, каза доц. Чолаков. Той коментира и каква може да е превенцията.

„В тесния смисъл на думата превенция няма. Има много генетични фактори, които предразполагат към това. Има причини, които водят до болести на панкреаса. Това е прекалената консумация на алкохол и то предимно концентриран. Това е дългогодишен живот с каменна болест, камъни в жлъчния мехур, които също биха могли да доведат до проблеми с панкреаса“, каза още Чолаков.

Всеки желаещ пациент, който има симптомите, които бяха споменати или има доказано заболяване на панкреаса - може да си запази час за преглед онлайн или през кол центъра на болницата.

 

bTV Новините
20.01.2023