Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

БНТ1: Ръст на заразените с COVID-19 и респираторни инфекции

Ръст на заразените с COVID-19 и други инфекции на дихателните пътища. Затягане на противоепидемичните мерки на този етап обаче не се предвижда, тъй като натискът към болниците не е голям. Главният държавен здравен инспектор предупреди, че се очаква по-сериозна грипна вълна, която може да натовари здравната система.

Доктор Иванов е записал около 100 души над 65-годишна възраст за безплатна имунизация срещу грип. Ваксините днес бяха доставени в кабинета му.

"Много хора търсят - голям интерес има. Ако има по-голям интерес от списъка, който съм направил, ме убедиха, че ще мога да поръчам ваксини, за да мога да поставя на хората, които желаят", каза д-р Станислав Иванов - общопрактикуващ лекар УМБАЛ "Лозенец".

Хората, които редовно се ваксинират срещу грип, твърдят, че ако се заразят инфекцията протича по-леко.

"Клиничната картина е по-лека. По-лесно изкарват заболяването", каза д-р Станислав Иванов.

Вирусолозите очакват този сезон у нас да доминира щамът "Дарвин", който засяга най-малките и най-възрастните.

"Грипът много често дава усложнения във вид на пневмонии. И по-рядко има и други усложнения от страна на централната нервна система. Грипът е много сериозно заболяване и не трябва да се подценява. Особено от страна на рисковите групи, при които шансът да развият тежко заболяване е по-голям", каза проф. Нели Корсун - завеждащ Национална грипна лаборатория, НЦЗПБ.

По данни на здравното министерство имунизацията срещу грип при хора в напреднала възраст намалява риска от тежко протичане и усложнения с до 60% и смъртните случаи с до 80%.

"По-добре човек да има имунитет срещу грипния вирус, защото паралелната циркулация на грип и COVID-19 не е добра. И изкарването едно след друго на тези заболявания поставя организма пред доста голяма тежест", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен испектор.

По националната програма за имунизация срещу грип на хора над 65 години, която приключва тази година са осигурени 190 хиляди ваксини. Очаква се здравното министерство да предложи на правителството и догодина да има безплатни ваксини за възрастните. Противогрипните ваксини за продажба в аптеките тази година са около 110 000

БНТ 1 НОВИНИ
12.10.2022