Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

БНР: Д-р Петър Илиев: Екстремно високите нива на холестерола са предсказващ фактор за ранна атеросклероза

Сърдечните страдания не винаги са рано разпознаваеми, казва младият кардиолог

Още по темата в звуковия файл:

"Лошото при сърдечните заболявания е, че понякога първият симптом е фатален. И това е смисълът на профилактиката и на безплатните изследания и прегледи при нас в УМБАЛ "Лоценец" - да се открият хора с високо кръвно налягане или хора, които имат някакво сърдечно заболяване, за което не са предполагали", заяви за БНР д-р Петър Илиев, кардиолог в Клиника по кардиология на УМБАЛ “Лозенец”.

Във връзка със Световния ден на сърцето – 29-ти септември,  на 28-ми и 29-ти септември 2022 г. в Университетска болница „Лозенец“, се организират безплатни лабораторни (кръвни) изследвания и последващи кардиологични прегледи. Пакетът изследвания включва тропонин I, общ холестерол, триглицериди ,HDL холестерол и LDL холестерол.

 

"Най-често случайно се откриват вродени сърдечни заболявания, шумове на сърцето, като например при преглед за пневмония, когато се прослушва и гръдния кош и сърцето.

Най-важното за промотиране на здравето като цяло според мен е, да се открият пациентите с високо кръвно налягане и да се промитира вредността от тутюнопушенето", изтъкна д-р Илиев.

По думите му най-важните показатели, на които трябва да се обърне внимание след подобни кръвни изследвания за сърдечни проблеми, са екстремно високите нива на холестрерола - това е предсказващ фактор за ранна атеросклероза при по-млади пациенти и сърдечно-съдови заболявания.

Друг показател са завишените стойности на бъбречни маркери - това са креатинин, урея, пикочна киселина, те нерядко са завишени, когато човек дълго време е имал високо кръвно налягане. Това води до увреждане на бъбреците и съответно до увеличаване на тези показатели.

Друг показател е тропонинът, който е маркер за сърдечно страдание. Той може да бъде повишен по различни причини, но самото му повишаване означава, че се налага преглед при кардиолог и ЕКГ, а дали се налага и ехокардиография, се преценява индивидуално", посочи още кардиологът.

Д-р Илиев посъветва, ако нямате оплаквания, след 30 - та си година веднъж на пет години да правите профилактични прегледи и изследвания за здравето на своето сърце.

Този принцип важи за хората над 60 години, като общопрактикуващите лекари би следвало за разпознават кои хора са рискови за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

"Често срещано заболяване е стенокардията. Тя също може да се установи при тези прегледи, които организираме за хората безплатно. Така пациентите ще могат да се възползват и от започване на медикаментозна терапия, като трябва да отбележим, че успехите на кардиологията в немалка степен се дължат именно на новите медикаменти.

Стенокардията трябва да се лекува, защото тя е израз на исхемичната болест на сърцето. При нея по кръвоносните съдове на сърцето има отлагания и те предизвикват страдание на сърцето.

И ако в условията на вирусна инфекция, на тютюнопушене и други фактори настъпи внезапен инцидинет, настъпва инфаркт. Това води след себи си сърдечна недостатъчност и до други страдания, не само за сърцето", каза д-р Илиев.

"Лечението на високото кръвно налягане в световен мащаб е запазило много хора от това да получат сърдечно-съдови инциденти рано или въобще да не ги получат.

За жалост българинът не контролира добре високо кръвно, най-вече заради прекомерната консумация на сол и солени храни. Тези, които спазват правилото за по-малък прием на сол и редовно физическо натоварване и разходки, ходене на пеша и избягване на обездвижването, което важи и за младите хора, не само за по-възрастните, може да избегнат проблемите със сърдечно-съдовите заболявания", изтъкна още кардиологът от болница "Лозенец" в навечерието на Световния ден на сърцето.

Д-р Петър Илиев започва специализация по кардиология към Клиника по кардиология на УМБАЛ “Лозенец” през 2018 година. Успешно придобива специалност по кардиология през 2022 година. По време на обучението си участва в национални и международни конгреси и симпозиуми. Има професионален интерес в областта на интервенционалната кардиология и ендоваскуларни лечение, кардиостимулация и ехокардиография.