Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

БНР: Д-р Елена Вучкова, педиатър и детски ендокринолог в УМБАЛ "Лозенец": Децата могат да се преборят с наднорменото тегло

Защо расте борят на децата със затлъстяване и наднормено тегло? Защо е толкова важна подкрепата на семейството, на училището и на общопрактикуващия лекар, за да се осмели детето да отиде на специализиран преглед?

Как майката на един петокласник от София  се опитва да спечели битката с всевъзможните вредни храни в училище, за това колко е трудно да обясниш на едно дете защо не трябва да яде бонбони и чипс, когато апетитът му е голям.

За страха, психологическата травма и огромните усилия в промяната на режима на хранене, физическата активност и психологическа нагласа към заобикалящия ни свят, в търсена изход от ситуацията и постигане на нормално тегло.

За огромните възможности и на най-модерните медикаменти и за деца с наднормено тегло, част от които вече са достъпни в България - затова разказваме с детски ендокринолог и родител на дете със затлъстяване 

Гости в епизода са:

Д-р Елена Вучкова - педиатър и детски ендокринолог в УМБАЛ „Лозенец“

Вяра Георгиева - родител на дете със затлъстяване

От разговора ще научите:


• Колко е трудно за един петокласник да се откаже от храна в училищните павилиони
• Как една майка намира начин да поведе битката с вредните храни и затлъстяването при детето си
• Статистика на затлъстяването при децата и коя е най-трудната възраст в битката с повечето килограми
• Какъв е пътят на детето при установяване на проблем с теглото за достигане до точните специалисти
• Каква е ролята на семейството, на учителите, на общопрактикуващия лекар в очертаване на проблема наднормено тегло
• Наследственост при затлъстяване
• Бременни с диабет и деца "гиганти"
• Диабет и затлъстяване при децата
• Какво включва прегледът за оценка на теглото на детето
• Защо е толкова важно да се анализира храненето при тези деца
• Кои са видовете затлъстяване
• Кои са степените на теглото
• Каква е най-честата патология при прегледите на деца до 18 години в УМБАЛ "Лозенец"
• Генетичната предразположеност или прекомерното и нездравословно хранене са по-честа причина за са дебели децата
• Как да мотивираме детето да се пребори със затлъстяването
• За стигмата, че някой е дебел и другите не го искат и харесват
• Спортът е задължителен при борба с наднорменото тегло
• Колко често се мониторират децата при започнало лечение
• За най-новите медикаменти за затлъстяване при деца
• Защо те трябва да се използват само под лекарски контрол и с критерии за получаване по НЗОК
• За проблема анорексия при децата

Преди началото на учебната година УМБАЛ „Лозенец“ организира безплатни изследвания за деца с възможност за консултация с педиатър за превенция на диабета.

"Синът ми е на 11 години, в пети клас и след двете година пандемия и дистанционно обучение рязко напълня. Усили се и апетитът му и когато видях ,че за един месец качи 5 кг. реших да го заведа на специалист. Кръвните изследвания сочеха, че трябва да се вземат мерки", разказа за БНР Вяра Георгиева, майка на момче със затлъстяване.

По думите й, детето не успява да свали излишните килограми и започват лекарствена терапия при специалист в УМБАЛ "Лозенец".

"Най-трудното е да му обясня, че трябва да спре да яде от любимите си храни. Той е доста лаком, не разбира, че може да се разболее. Освен това в училището му няма нищо здравословно. Няма плодове или кисело мляко, кетърингът в стола е с ужасно качество и децата не се хранят там. В супата топчета има едно топче ...На етажа в училището има машина за безалкохолни напитки и студен чай, защото учителите имали нужда...това е много погрешно...", категорична е още майката.

"Една седмица след консултацията при специалиста, който следи детето, синът ми пак започва да не му пука какво яде. Това е най-трудното, с което ежедневно трябва да се справям. В къщи се храним здравословно и по съвет на лекаря вече ходим на плуване и на баскетбол.

Нямаме наследствени болести, свързани със затлъстяването, а той се роди с идеални мерки. Сега надеждата ни е, че след посещенията при ендокринолог в болница "Лозенец", с помощта и на медикамента, който приема и здравословният начин на живот, синът ми ще се пребори с повечето килиграми...", обобщи Вяра Георгиева.

"Всяко трето дете в България е или с наднорменно тегло или със затлъстяване, като възрастовите граници са широки с пик около и малко преди и в пубертета, като момчетата доминират пред момичетата. Това сочат последните епидемиологични данни, събрани от екипа на проф. Мая Константинова.

Факт е обаче, че в България тенденцията не се подобрява и имаме много деца с проблеми в теглото, някои от които, както и семействата им, не осъзнават важността на проблема. Но добрата новина е, че все по-рано семействата търсят преглед и консултация при специалист", посочи д-р Елена Вучкова от УМБАЛ "Лозенец" за БНР.

Според нея е много е важна ролята на семейството, на училището, на общопрактикуващият лекар, които да подпомогнат процеса, така че отклоненията в теглото да се установят много рано - още когато децата са в първи клас.

"Децата на майки с неконтролиран диабет могат да се родят със затлъстяване, т. нар. деца "гиганти", над 4 кг. Генетичната предразположеност е изключително важна, ние формираме модела на децата още пренатално, и е факт че, моделирането на гените започва още в утробата на майката.

Диабет и затлъстяване при децата са две различни диагнози. Тип 1 и тип 2 на захарния диабет при децата не са много различни като протичане и като диагностика в сравнение с възрастните. И за щастие, тип 2 много рядко срещаме при деца. Но наднорменото тегло и затлъстяването като последствие са преддиабетни състояния", обясни още детският ендокринолог.

По думите й, ако детето се храни правилно и се движи активно, ако спортува, дори при генетична предразположеност и родители с проблеми в теглото или с диабет, то може да не развие затлъстяване и диабет, ако обаче следва техния модел на хранене и поведение, то ще развие тези заболявания дори по-рано от тях.

"Затлъстяването при децата може да отмине, да изчезне, да се справим с него. Защото има заболявания, които не изчезват и нямаме опция освен да лекуваме или оперираме. Най-важното е да мотивираме детето да се срещне с ендокринолог и диетолог. Когато видят успех, децата се мотивират още повече.

Много е важно да кажем, че с бурното развитие на фармацевтичната промишленост, вече има одобрени нови и модерни лекарства за затлъстяване при децата над 12 години. Те не се изписват все още от НЗОК, родителите си ги купуват, когато става дума за деца със затлъстяване, а не за диабет", съобщи още д-р Вучкова.

Д-р Елена Вучкова е педиатър и детски ендокринолог. От 2010 г. до началото на 2015 г. д-р Вучкова работи и специализира в СБАЛДБ ЕАД „Проф. Иван Митев“. От 2016 г. е назначена като детски ендокринолог в Детска клиника на МБАЛ Лозенец. Хоноруван асистент е по педиатрия към Софийски университет "Св. Климент Охридски". Член е на Българско национално сдружение по детска ендокринология, Българска педиатрична асоциация (БПА), Европейска асоциация по детска ендокринология. Интересите и са в областта на детско – юношеското затлъстяване, захарен диабет тип 1 и 2, отклонения в растежа и пубертетното развитие, заболявания на другите ендокринни жлези.