Клиника по анестезия и интензивно лечение

Началник: д-р Георги Мутафов

Клиниката по анестезия и интензивно лечение на УБ „Лозенец“ разполага с 20 легла и има за цел да осигури двадесет и четири часа безотказна, висококачествена, специализирана, консултативна, амбулаторна и стационарна планова и спешна медицинска дейност, извършвана от специалисти по анестезиология и интензивно лечение. Клиниката е оборудвана със съвременна апаратура, произведена от световно утвърдени компании, за анестезия, аналгезия (обезболяване), изкуствена белодробна вентилация и мониториране на пациенти в тежко състояние. В нея се използват съвременни и висококачествени консумативи и медикаменти.

Отделение по анестезия

Местата за провеждане на анестезия са оборудвани с анестезични апарати „Пенлон“ и мониторни системи Phillips. Тази апаратура позволява извършване на анестезия на пациети от всички възрасти – от новородени до възрастни хора, както и на мониторинг на почти всички параметри на жизнените функции.

Всички мониторни системи разполагат с модули за анестезични газове, за измерване на концентрацията на анестезици, кислород и въглероден диоксид.

Операционен блок

Операционният блок на УБ „Лозенец“ разполага с 9 операционни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура и инструментариум за извършване на всички видове операции. Пациентите имат привилегията да бъдат оперирани от най-добрите специалисти с отлична апаратура. Операционните на УБ „Лозенец“ разполагат с апарати за измерване на количеството на кислорода в мозъка. Допълнително те са оборудвани със системи за затопляне на пациентите с цел осигуряване на комфорт по време и след анестезия.

Операционните разполагат с отлично оборудвани предзали, което позволява подготовка на следващия пациент за операция и ускорява дейността на операционния блок.

Интензивно отделение

Интензивното отделение се състои от две подотделения. Първото отделение разполага с 10 легла, известно е още и като Отделение за междинни грижи. Тук се набляга на следене на състоянието на пациента с мониторни системи. В отделението има 6 системи за телеметрично състояние на пациента (в моментите, в които пациентът ходи). В това отделение може да бъде извършвано и същинско интензивно лечение с апаратно дишане, поддържане на кръвообращението и постоянна хемодиализа.

Второто отделение е с 12 легла. Всяко легло в него е оборудвано с мониторна система Phillips, машини за апаратна вентилация „Пуритан бенет 840“, както и със система за прехвърляне на пациента от операционната маса на болничното легло. Всяко легло разполага с апарат за прецизно дозиране на медикаменти и течности. В отделението има 2 апарата за продължителна диализа, както и минилаборатория с възможностти за изследване на място на кръвни газове, биохимични показатели и хемостаза.

Файловете от системата за видеонаблюдение на пациентите, както  и на тази за наблюдение на жизнените показатели се записват и съхраняват. Файловете с информация от операционните зали се съхраняват до 72 часа след операцията. В интензивното отделение информацията от системата за наблюдение се записва от момента на включване на аларма от даден пациент  или медицинско лице до момента на нейното изключване. Това дава, от една страна, сигурност на пациентите, а от друга страна, записите улесняват обучението на специализантите в болницата.

Всяка една от залите в интензивното отделение разполага със собствена климатична система. Това позволява пълноценно изолиране на пациентите. Освен това отделението е обособило 2 отделни бокса за наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти.

» Галерия

Новини

Отваряне на ценови предложения

На 19.06.2020г. в 10:00 часа в административната сграда на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД ще се проведе отваряне и разглеждане на ценовото предложение на допуснатите ...

» Още новини

Специалисти

Снежана Ранчова
Главна медицинска сестра

» Виж всички специалисти

Често задавани въпроси

Галерия

» Всички галерии