Новини

Бойко Борисов и д-р Стефан Константинов посетиха болница „Лозенец” за изписването на Таньо

26 January 2012

Екипът на проф. д-р Любомир Спасов изписва днес Таньо, 13-годишното момче, претърпяло спешна чернодробна трансплантация. Премиерът и здравният министър, оказали съдействие при транспортирането на пациента от Атина, присъстваха на  събитието.

На 27 декември 2011 г. Таньо Костов претърпя спешна чернодробна трансплантация, след като бе препратен в много тежко състояние и кома от детска болница в Атина. Лично премиерът Борисов, Посолството на България в Атина, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации съдействаха за транспортирането на пациента до УБ „Лозенец“, която е една от малкото болници в Източна Европа, извършваща чернодробни трансплантации от жив донор.

„Приехме Таньо в много тежко състояние. Бяхме наясно, че шансовете за успеваемост са само 10%, но взехме решение и оперирахме. И днес, един месец след операцията, изписваме едно здраво дете”, разказа проф. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец“.

„Трябва да се отбележи и високият професионализъм на гръцките ни колеги от Детска болница „Панайотис и Ая Кириаку“ в Атина. Тяхната помощ при транспортирането също беше решаваща. Това е чудесен пример за кооперация на лекари от две страни в рамките на Европейския съюз”, добави проф. д-р Спасов.

Болницата извършва и уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е извършило досега над 80 трансплантации, 22 от които са направени на деца.