Новини

Поредна успешна чернодробна трансплантация в болница „Лозенец“

25 January 2012

Екипът на проф. д-р Любомир Спасов извърши спешна чернодробна трансплантация на 13-годишно българче, транспортирано с военен самолет „Спартан“ от Атина. Придвижването на пациента стана със съдействието на премиера Бойко Борисов, Министерството на външните работи, здравното министерство и българското посолство в Атина. Спортистът Христо Стоичков стана благодетел на малкия Таньо.

На 18 декември 2011 г. 13-годишният Таньо Костов е приет в болницата в гр. Ливанатес, Гърция с диагноза жълтеница. Часове по-късно става ясно, че състоянието на детето е по-сериозно и Таньо е препратен към детска болница в Атина, където след седмица детето изпада в кома. Специалистите от детската болница „Ая Кирияку” в Атина поставят диагноза тежка чернодробна недостатъчност и подготвят родителите на Таньо за „най-лошото“. От болницата обясняват на близките, че в Гърция не се извършват трансплантации на черен дроб от жив донор, а подходящ трупен донор в момента няма.

Близки на семейството се свързват с Посолството на България в Атина, което от своя страна уведомява Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Премиерът Бойко Борисов е информиран лично, след което се разпорежда да бъде направено всичко небходимо за детето. Таньо е транспортиран с гръцки военен самолет „Спартан“, придружен от лекарски екип от болницата в Атина. На летище София пациентът е посрещнат на 26 декември 2011 от екипа на проф. д-р Спасов от болница „Лозенец“.

„Приехме Таньо в много тежко състояние, с кома, колабирал черен дроб, оток в мозъка, с начеваща полиорганна недостатъчност и множество кръвоизливи. Беше свикан спешен консилиум в 23 ч. на 26 декември със участието на трансплантационния ми екип, директора на ИАТ доц. Силви Кирилов и доц. Христо Желев от „Университетска специализирана болница за активно лечение по педиатрия“, София. Бяхме наясно, че шансовете за успеваемост са само 10%, но взехме решение и назначихме операцията за 6 ч. на 27 декември. Донор стана бащата на Таньо – Пенко, а операцията продължи над 14 часа”, разказа проф. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец“.

Таньо Костов и семейството му живеят от 7 години в Гърция. Родителите работят в маслинодобива и разказват, че са избрали да емигрират, за да осигурят по-добро бъдеще за Таньо и по-малката му сестра – Мария. Разказват още, че синът им е много енергично и усмихнато дете, обича да играе футбол, а негов идол е Христо Стоичков.

УБ „Лозенец” извършва уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е извършило досега над 80 трансплантации, 22 от които са направени на деца.