Новини

Уникална за България "сплит ливър" трансплантация на черен дроб в УБ „Лозенец“

09 March 2021

На 26 февруари в УБ „Лозенец“ проф. Любомир Спасов и неговият екип извършиха уникална за България чернодробна трансплантация, т. нар. „сплит ливър трансплантация“ (един трупен черен дроб се разделя на две самостоятелни части така, че се получават два черни дроба и те се трансплантират на два отделни реципиенти).

Две деца, на 1 и 7 години, получиха втори шанс за живот. Уникалната трансплантация стана възможна след като млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт и стана донор на малките Стоян и Расим.

Професор Спасов раздели черния дроб на две части – едната за малкото бебе, едната за по-голямото дете, което е на 7 години, което е с други килограми. Направи така, че присадките, тези части от този черен дроб да бъдат съответни на това малко тяло и съответно на Расим“ – коментира пред bTV доц. Узунова, началник на клиниката по детски болести в болница „Лозенец“.

Двамата малки пациенти са все още в реанимация под грижите на професионалистите в болница „Лозенец“ и техните родители, като се очаква да бъдат изписани до дни. Донорът на органите е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, съобщи bTV.

Екипът на проф. Любомир Спасов и болница „Лозенец“ има зад гърба си десетки успешни сложи трансплантации и през годините достига забележителни постижения в областта на медицината. Негово дело са именно първата трансплантация на черен дроб у нас през 2004 г., първата трансплантация на черен дроб на дете, както и първата трансплантация на черен дроб от жив донор. През 2019 г. пък проф. Спасов извърши първата белодробна трансплантация в България.