Новини

През 2020 г. в Университетска болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов и неговият екип извършиха 13 трансплантации

31 December 2020

През 2020 г. екипът на проф. Любомир Спасов, директор на Университетска болница „Лозенец“, извърши 13 трансплантации – 7 чернодробни и 6 бъбречни.

Четири от чернодробните трансплантации бяха от жив донор на бебета под едногодишна възраст. Те получиха черен дроб от своите майки. Другата чернодробна трансплантация от жив донор беше на възрастен пациент, който получи половината черен дроб от свой роднина, като беше направена уникална и напълно нова за медицината операция. От трупен донор пък бяха извършени две чернодробни трансплантации. Беше направена изключително сложна ретрансплантация на пациентка с трансплантиран черен дроб преди четири години.

Шестте бъбречни трансплантации бяха извършени от жив донор на възрастни пациенти. Една от тях бе с особено голяма сложност, наложена от факта, че пациентът беше с тежък порок на сърцето и преди бъбречната трансплантация бе необходимо да бъде извършена сърдечна операция – двуклапно протезиране.

 
Уважаеми колеги,

Изпращаме една година на професионални и лични изпитания, през която се сблъскахме с невиждани предизвикателства през последните десетилетия, както в медицината, така и в социалния ни живот. 

Затова е особено важно да отбележим нашите постижения в областта на трансплантологията, постигнати в трудните условия на пандемия. 

Ръководството на Университетска болница „Лозенец“ благодари на всички Вас за високия професионализъм и лична отговорност!