Новини

Министър Москов поздрави екипа на проф. Спасов от УБ „Лозенец“ за уникалната трансплантация

01 June 2015

Министърът на здравеопазването Петър Москов посети Университетска болница „Лозенец“, за да поздрави екипа на проф. Любомир Спасов, който извърши успешна трансплантация на най-малкия досега пациент на болницата – двумесечното бебе Виктор.

Проф. Любомир Спасов коментира: „Фактът, че в България успяваме да се справим с такива тежки случаи, ни нарежда до добре организираните и функциониращи системи на здравеопазване в Европа и света. Съвсем малко са случаите на трансплантация на черен дроб на дете в такава малка възраст след чернодробна кома, причинена от хепатит В. Това е предизвикателство и изпитание за всяка здравна система и е безспорен успех на българската медицина“.

В началото на април на двумесечното бебе е поставена диагноза „остър вирусен хепатит В“ в Смолян. Поради влошаване на общото му състояние е проведена консултация с републикански консултант по инфекциозни болести – проф. Стойчева, и то е настанено в интензивното отделение на Инфекциозната клиника в Пловдив. Въпреки проведените действия, детето развива клинична картина на чернодробна енцефалопатия и кома.

На 11 април УБ „Лозенец“ приема бебето в реанимация. През следващите дни го подготвят активно, за да понесе животоспасяваща чернодробна трансплантация с огромни потенциални рискове. Прогнозираният процент за успешна трансплантация в тези тежки условия е едва 10%. Донор е бащата на детето.

В този клиничен случай българските лекари и медицински работници са демонстрирали своя висок професионализъм и умения. До момента в УБ „Лозенец“ са извършени 136 трансплантации.