Новини

Лекари от УБ „Лозенец“ на челни места в класацията „Лекарите, на които вярваме“

20 April 2012

Доц. Пламен Гацов и д-р Радосвет Горнев от болница „Лозенец” са сред лекарите, получили най-много читателски гласове в класацията на вестник „24 часа”  „Лекарите, на които вярваме”. Кампанията на редакцията дава възможност на хората да изкажат благодарност към медиците, които са ги подкрепили в труден момент.

Инициативата стартира през 2011 г. на празника на здравния работник – 7 април, и приключи на същата дата година по-късно. В началото на април бяха обявени публично 100-те лекари, които се ползват с най-голямо доверие сред пациентите си.

Патрон на дискусията-церемония за приключване на инициативата стана председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, която посрещна всички номинирани лекари в пленарната зала на Народното събрание. Там те отбелязаха най-горещите проблеми на здравеопазването, а главният редактор на „24 часа“ Данка Василева представи обобщените резултати от специалната анкета с визията им по различните теми.

„Цяла година не само разказвахме за професионализма на такива лекари, но давахме и трибуна за техните съвети, защото понякога дори един от тях е достатъчен да върне загубена вяра. Затова решихме, че освен моралната награда, че са спечелили доверието на хората, които са лекували, е добре и да бъдат чути в парламента“, обясниха от редакцията на вестника.

Д-р Румяна Христова и д-р Мария Янкова от Клиниката по акушерство и гинекология при болница „Лозенец“ попадат също сред номинираните лекари в инициативата, но за съжаление останаха извън Топ 100.

По време на кампанията „24 часа“ получи стотици благодарствени писма със затрогващи лични истории, разказващи как пациенти и лекари се борят рамо до рамо за живота и здравето. В много случаи хората признават, че приемат като роднина този, който ги е спасил в момент на изпитание.

„Напоследък все по-често чуваме за осъдени доктори, за корумпирани или пренебрегнали Хипократовата клетва лекари. Нека се чуят и добри думи!“, пише в писмото си Милена Калоянова от София.

Заради силната емоционална подкрепа за номинираните от страна на читателите редакцията на вестника се отказва от намерението си да определи 100-те лекари, получили най-голямо доверие, както предварително бе обявено, и реши, че си заслужава да изтъкне всички, които са спечелили доверието на пациентите, щом те са ги номинирали.

През месец май „24 часа” ще подготви и издаде книга „Лекарите, на които вярваме“, в която ще представи всичките 272-ма номинирани от читателите лекари. В нея ще има и данни за контакт с тях. Целта е книгата да стане полезен пътеводител на доверието в лекарите.

 

Доц. д-р Пламен Гацов

Доц. Гацов е началник на Клиниката по кардиология и на Отделението по инвазивна кардиология на УБ „Лозенец“ и редовен преподавател към Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Пламен Гацов завършва медицина във ВМИ – гр. Плевен. Той е специалист по вътрешни болести  и кардиология. През 2005 г. защитава степен „доктор по медицина“, а от 2007 г. е доцент по медицина. Специализирал е в Гърция (изследователска стипендия на Европейското кардиологично дружество за 1997 г.), Япония (стипендия на института „Кинки“, гр. Осака) и САЩ (по програмата на МЗ за развитие на инвазивната кардиология в България). Има повече от 90 научни публикации в български и чужди списания, доклади на български и международни конгреси.

От 2010 г. насам оглавява Клиниката по кардиология и Отделението по инвазивна кардиология на УБ „Лозенец“.

Д-р Радосвет Горнев

Д-р Радосвет Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в УБ „Лозенец“. Той е специалист по хирургия, завършил  Медицинския университет в гр. София. Д-р Горнев специализира във водещи клиники на Александровска болница и Военномедицинска академия в областта на жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална хирургия, лапароскопска хирургия. През 2003 г. е стипендиант на Кливланд клиник, САЩ, с ръководител проф. Стивън Уекснер. През 2010 г. специализира лапароскопска херниопластика в Сьодертале, Швеция, а през 2011 г. минава успешно курс по чернодробна трансплантация от жив донор, Истанбул, Турция. През 2011 г. се обучава в индивидуална програма по жлъчно-чернодробна, панкреатична и гастроинтестинална хирургия, Клиничен център, Любляна, Словения.

От 2008 г. до сега д-р Горнев оглавява Клиниката по обща хирургия в УБ „Лозенец“.