Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

БТВ: Д-р Ани Гьошева, педиатър в МБАЛ "Лозенец": Затлъстяването може да доведе до отключване на диабет, психически нарушения и хранителни разстройства, както и до сърдечно-съдови и дихателни състояния.

Според експерти родителите често подценяват наднорменото тегло при децата

1/3 от децата в Европа са с наднормено тегло, а страната ни е пета в класацията. Това показват данни на Световната здравна организация. У нас 32% от децата между 5 и 19 години са с наднормено тегло, а близо 13 на сто са със затлъстяване, показват данни на Центъра по обществено здраве и анализи.

Делът е по-малък в по-ранна възраст - около 12% от най-малките тежат повече от нормалното за възрастта им. Прогнозите са, че децата с този проблем, ще се увеличат с 60% до 2030 година.

Според експерти - родителите често подценяват наднорменото тегло при децата.

За двете си деца в училище Йоанна приготвя домашна храна всеки ден.

Вярва, че по този начин се грижи за здравето им. Много деца се хранят и в училищните столове. Директори казват - там  храната се приготвя по специални критерии, и контрол върху качеството има.

„В столовото хранене се предлага топла храна, приготвена на място - първо, второ и трето“, заяви Цветелина Вълчева, директор 96 СУ.

Проблем обаче остава лесният достъп до нездравословна храна, която се продава в близост до всяко училище.

Все повече деца тежат повече от здравословното, а храненето е един от факторите за наднормено тегло при подрастващите, казват лекари.

„Последните години покрай коронавируса, електронното обучение, начина на живот, по-малкото спортувна също допринесаха за затлъстяване“, обясни д-р Ани Гьошева, педиатър в УМБАЛ "Лозенец".

Все по-често деца развиват и така нареченият метаболитен синдром.

„Затлъстяването може да доведе до отключване на диабет, психически нарушения и хранителни разстройства, както и до сърдечносъдови и дихателни състояния. При някои момичета може дори да доведе до по-ранно отключване на пубертет“, допълва д-р Гьошева.

Агенцията по безопасност на храните започна масови проверки за качеството на храната в училищните столове и бюфети. И докато предложеното там трябва да отговаря на специална наредба - лавките в близост до училищата нямат това задължение.