Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Грипът – симптоми и лечение

Традиционно грипните епидемии в България обхващат месеците декември, януари и февруари. Понякога продължават и до март.

Но пикът на грипната вълна всяка година е в края на януари, началото на месец февруари. В този период се увеличават всички остри респираторни заболявания.

Как протича грипът и какви са основните симптоми?

Заболяването протича индивидуално, спрямо състоянието и имунната система на всеки пациент. Но най-честите симтпоми са

повишена температура

болки по ставите и мускулите

обилно потене

гърлобол

За кои групи хора грипът може да бъде опасен?

Грипът може да е опасен за всеки човек. Това е заболяване, което преди създаването на ваксините и масовото им използване, се е характеризирало с висока смъртност. В наши дни най-застрашени от усложнения при грип са хората с имунологични, хематологични, белодробни, ендокринологични заболявания,

Кога трябва да се потърси лекар?

Мерките са най-ефективни в първите до 5 дни от заболяването, когато вирусът е най-патогенен. Носенето на маски от болните хора, избягването на контакти с големи групи хора или събирането в затворени пространства са силно препоръчителни в периода на грипната вълна.

Противогрипните ваксини предпазват ли от разболяване?

Наблюденията показват, че ваксиниралите се пациенти, дори и да се разболеят, преминават през това заболяване значително по-леко и бързо и то протича с по- малко усложнения. Няма ваксина, която да предпази на 100% от грип, Ковид или друго заболяване.

Автор: д-р Йордан Христов