Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

29 април - Международен ден на имунологията

Уважаеми колеги,

По случай 29 април – Международния ден на имунологията, екипът на Лабораторията по клинична имунология ви честити празника с най-искрени пожелания за здраве, успешна съвместна работа и професионални успехи!

На 29 април се отбелязва Международния ден на имунологията и посланието за тази година е „Познаването на човешката имунология подобрява общественото здраве“. Международните имунологични общности (IUIS & EFIS) тази година канят всички имунологични дружества да обединят усилията си за увеличаване на общественото признание за значението на имунологията и да демонстрират как познаването и разбирането на човешката имунология би подобрило общественото здраве.

Честването на 29 април като Международен ден на имунологията започва през 2005 г. Въпреки че общественият интерес към здравните въпроси е висок, хората без научна подготовка често пропускат значението на имунологичните изследвания и открития. Целта бе да се създаде мост между нарастващите познания на учените-имунолози и информирането на обществеността и пациентите, за да подобрим здравето и благосъстоянието като цяло. Поради големия си успех, от 2007 г. се чества в цял свят.

Японските имунолози, например, се съсредоточиха върху дейности за повишаване на имунологичните познания сред учениците. През 2008 г, японското общество по имунология  публикува забавна и образователна книга по имунология „Your Amazing Immune System“, подходяща за деца и широко използвана в гимназиалния образователен курс. През 2009 г. EFIS публикува английски вариант на книгата, а по късно я преведе на над 20 световни езика, с което я направи достъпна безплатно за огромна читателска аудитория в целия свят. Предоставяме ви достъп до книгата тук .

През 2011, във връзка с Деня на имунологията, EFIS пусна виртуална уеб изложба за широката публика - www.inside-immunity.org, която съдържа интересни и достъпни  презентации относно основните клетки и феномени на имунитета и инфекциозните нападатели. Успехът на уеб изложбата насърчи EFIS през 2012 да я разпространи чрез интерактивна образователна уеб адаптация www.interactive-immunity.net, включваща тестове и игри, съдържание за печат, допълнително четене и пълни .pdf версии, достъпни за изтегляне им.

В България честването на Международния ден на имунологията се прави вече над 10 години. Организатор е Българската асоциация по клинични имунология и имунологичните структури в различните университети на страната. Всяка година се провеждаха  Плевенски имунологични дни с научни конференции и практически семинари, широко посетени както от  имунолози, така и от лекари с различни специалности. Тематиката им през различните години бе разнообразна и актуална: различни аспекти на репродуктивното здраве, автоимунитет и др., Всяка година около празника се организират безплатни консултации на пациенти с имунни дефицити в София, Пловдив и др.

 Предлагаме връзки към споменатите по-горе книга, уеб изложба:

1. Книга „Your Amazing Immune System“ –

https://www.efis.org/cms/upload/bilder/public_outreach/YAIS/English.pdf

 

2. Уеб изложба „Get inside your immune system through amazing pictures“ –

https://www.inside-immunity.org/en.php

 

                                     Професор д-р Искра Алтънкова, ДМ, ДМН

                                    Началник на Лабораторията по клинична имунология