Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

28 юли – Световен ден за борба с хепатита

Вирусният хепатит е една от основните причини за смърт в световен мащаб. Близо милион и половина загиват от хепатит, а това е повече смъртността от ХИВ/СПИН, туберкулоза или малария. Хепатит В и хепатит С причиняват два от три смъртни случая от рак на черния дроб по целия свят.  В световен мащаб 90% от хората, живеещи с хепатит В и 80%, живеещи с хепатит С не знаят, че са инфектирани.

Световната здравна общност отдавна води тежка битка с това заболяване.. В деня за борба с хепатита, те ни напомнят някои от основните факти за това  сериозно заболяване, защото осведомеността е първата крачка към успешното лечение:

  • Хепатитът е възпалително заболяване на черния дроб, предизвикано най-често от вируси.
  • 2 милиарда души в света са заразени с хепатит В, от тях 400 милиона страдат от хроничен хепатит.
  • Хепатит С се предава чрез кръвта, но не се предава и чрез кърмата, хранителните продукти и др.
  • Освен вирусен, съществува и автоимунен, и токсичен хепатит. При автоимунния -  черният дроб е атакуван от имунната система на човека, а при токсичния – черният дроб е увреден от прекомерна употреба на алкохол или злоупотреба с лекарства.
  • 15-20% от пациентите с хепатит С се излекуват сами, благодарение на собствената имунна система. При останалите заболяването преминава в хронично. При 20% от хронично болните се развива цироза или рак на черния дроб.
  • Вирусният хепатит не е разпространен равномерно по света. Най-често се среща в Азия и Африка – там от 10 до 16% от населението страда от хепатит. В Западна Европа и Северна Америка пациентите с хепатит В са под 1% от населението.
  • През 1981 година е създадена ваксина срещу хепатит В. Това е първата в историята ваксина срещу рак, предотвратява заболяването и намалява риска от рак на черния дроб.
  • Съществуват минимум шест различни вируса, предизвикващи хепатит (А, В, С, D, E, G). Най-опасни са хепатит В и С, които водят до тежки форми на хроничен хепатит, а впоследствие и до рак на черния дроб.
  • Хепатит В е 100 пъти по-заразен от ХИВ. Според Световната здравна организация с хепатит С са заразени около 3% от населението на планетата.