Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

23 ноември - Ден на психотерапията

На 23 ноември се отбелязва Денят на психотерапията. От днес екипът на Центъра за психологична помощ в болница „Лозенец“ може да се похвали с нова интернет-страница, на която всички нуждаещи се могат да потърсят необходимата информация за предлаганите услуги и да запишат час за посещение.

Няма подходяща възраст или определен проблем, който да предполага психотерапия. Психотерапията помага на хората не само да разрешават проблемите си, но и да живеят по-здрав и най-вече щастлив живот. Емоционалните проблеми могат да се проявят като телесни заболявания или симптоми, както и обратното – когато не сме физически здрави, болестта се отразява на психическото ни състояние, казват психотерапевтите от Центъра.

Психотерапията е процес на сътрудничество и диалог с терапевта и активното участие на пациента при разрешаването на проблемите му. Тя осигурява подкрепяща, конфиденциална среда, позволяваща отворен разговор със специалиста, който от своя страна е обективен, неутрален, не съди постъпки и реакции, а съпровожда в процеса на намиране на индивидуално подходящо решение. Истината е, че „няма нищо по-естествено от това да искаш да живееш по-добър живот“, споделя д-р Виолета Азис - ръководител на Центъра за психологична помощ.