Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

УМБАЛ „Лозенец“ се включва в инициативата за отбелязване на Световния месец за борба с рака на гърдата

От 1985 г. светът приема м. октомври за Световен месец за борба с рака на гърдата. Оттогава, всяка година в световен мащаб се организират различни инициативи, свързани с това заболяване, за да се обърне внимание върху огромното значение на превенцията и ранното му диагностициране.

В началото на миналата година Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване в целия свят. Такива са тенденциите и в България, където 26,2% от онкологично болните жени са с рак на гърдата (т.е. над 1/4). Диагностицирано навреме, заболяването може да бъде напълно излекувано. Разбирайки голямото значение на превенцията, заставаме зад мотото: „Ключът към успешното лечение на рака на гърдата е ранната диагностика“. 

УМБАЛ „Лозенец“ се присъединява към инициативата на Столична община  и Първа САГБАЛ „Света София“ за включване в информационната и профилактична кампания за борба с рака на гърдата през м. октомври. Дългогодишната инициатива обединява лечебни заведения в столицата и страната, в които се провеждат безплатни мамологични прегледи.

В тазгодишната кампания се включват седем болници от София и страната. 

Безплатните профилактични прегледи в УМБАЛ „Лозенец“ ще бъдат извършвани в Медицинския център, ул. „Козяк“, № 1, всеки понеделник на м. октомври (03.10; 10.10; 17.10 и 24.10), в интервала от 16.00 до 19.00 ч.,  в Хирургичен кабинет (ет.1) след предварително записване.

Заявките за прегледите ще се осъществяват през контактната форма на сайта на  Университетска болница „Лозенец“ или на тел. 02/ 96 07 682.

Медицинските прегледи и консултации ще се извършват от д-р Ваня Митова,  Началник на Отделението по обща хирургия към Клиника по хирургия на УМБАЛ „Лозенец“, а при необходимост ще се извършва и ехомамография.

Основните професионални и научни интереси на д-р Митова са в областта на диагностиката и хирургичното лечение при доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза. Преминала е редица  квалификационни курсове по хирургия и онкопластична хирургия на гърда и ехомамография. Част от тях са във водещи центрове в чужбина – Франция, Унгария, Германия и Полша. Тя е член на Европейското дружество на специалистите по рака на гърдата (EUSOMA) и е един от учредителите на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).

Д-р Ваня Митова за поредна година е сред наградените в инициативата „Лекарите, на които вярваме“.