Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Треньорът по плуване в Спортен комплекс „Лозенец“ Димитър Виденов – шампион по преплуване на Босфора и един от най-добрите треньори у нас

Димитър  Виденов, който тренира  малки и големи  в Спортен комплекс „Лозенец“ е печелил  много награди в престижни международни и национални състезания по плуване. Той не само участва, но  печели първо и второ място в две от изданията на най-зрелищното международно състезание  по преплуване на Босфора. Това е единственият плувен маратон, който се провежда между два континента (от азиатската част на Турция към европейската). Турците наричат Босфора богаз (гърло), оттук идва и изразът "удоволствие е да плуваш до гърлото в Босфора"

В 21-то състезание, състояло се през 2009 г,. с участието на около 700 плувци от различни страни в общо 12 категории, Виденов е първи с резултат 54:01 минути. Надпреварата минава при изключителен интерес. Хиляди жители  и гости на Истанбул наблюдават  това считано за най-зрелищно преплуване на Босфора, в което участниците са на възраст от 7 до 70 годишни. Екип на Би Би Си излъчва на живо надпреварата, а двамата водещи са също сред плувците и предават случващото се с  водоустойчива камера..

През 2016 г. Димитър Виденов, който тогава е на 41 години финишира на второ място в Босфорския плувен маратон в конкуренция с 1149 плувци. Той преплува трасето от 6,5 километра за 49,57 минути.  Изпреварва го единствено 19 години по-младият от него шампион наТурция Тара Йомер. Във възрастовата си категория (40-44) българинът е шампион.

По време на държавния отборен шампионат за мъже и жени през 2014 г. в София Българската федерация по плувни спортове награждава десетимата най-добри състезатели за годината, както и тройката на треньорите. Тогава Димитър Виденов попада  в топ-три на най-добрите треньори, изпреварен в класацията само от американеца Стив Колинс, а възпитаникът на Виденов - Лъчезар Шумков е плувец №1.