Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Научен форум в болница „Лозенец“ по случай Световния ден за борба с колоректалия карцином

На 29 март се проведе поредното издание от традиционната инициатива на Университетска болница „Лозенец“ Клинични дни, посветено на Световния ден за борба с рака на дебелото черво - 31 март. Темата на симпозиума бе „Новости на колоректалния карцином“. Форумът  бе съвместна инициатива на лечебното заведение и Българското дружество по колопроктология, а целта е повишаване на квалификацията на практикуващите лекари от всички специалности, имащи досег с колоректалния карцином. Съгласно утвърдената международна практика за отбелязване на Световния ден за борба с колоректалния карцином, участниците на събитието бяха облечени в синьо, цветът, символ на болестта.

Форумът бе открит от директора на болницата д-р Христо Стоянов и началника на Клиниката по хирургия доц. д-р Олег Чолаков. В своето експозе д-р Стоянов припомни подробности от създаването на Центъра за превенция и лечение на рака на дебелото черво. Той се върна две години назад, когато д-р Герасим Темелков сподели опита си от функционирането на такъв център в Германия и по негова инициатива в болница „Лозенец“ бе създаден Центъра за превенция и лечение на рака на дебелото черво. Беше изградена и интернет платформата, въведоха се и скринингови програми. „Не бива да пропускаме и ролята на Центъра за психологична помощ, който върши наистина много важна работа. Искам да благодаря на всички, които активно, със сърце и душа, се занимават с това социално-значимо заболяване“, заяви д-р Стоянов и пожела успешна работа на всички участници.

Доц. д-р Олег Чолаков, началник на Клиниката по хирургия изрази своето задоволство от факта, че инициативата „Клинични дни“, която започна по негова идея преди повече от година, се организира редовно и все повече се разраства.

Модератори на форума бяха доказаните специалисти д-р Драгомир Дарданов от Клиниката по хирургия и д-р Герасим Темелков, ръководител на Центъра за превенция и лечение на рака на дебелото черво и началник на Отделението по гастроентерология.

По време на научното събитие презентации представиха утвърдените специалисти от Отделението по гастроентерология - д-р Герасим Темелков и д-р Бисима Султани, д-р Драгомир Дарданов от Клиниката по хирургия, д-р Даяна Янкова-Пушкарова - от Отделението по образна диагностика, психолозите от Центъра за психологична помощ Здравка Анина и Любомир Драганов. Те представиха съвременни аспекти, свързани със заболяването. Участваха и гост-лектори от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, - д-р Виолетка Маринова, чиято лекция бе посветена на „Иновативни възможности за лекарствено лечение на колоректалния карцином“.

Специален гост на събитието бе известният хирург д-р Ставрос Антониу, от Солу, Гърция, председател на  Комитета за гайдлайни на Европейското дружество по ендоскопска хирургия, който представи лекция за пълната мезоколична ексцизия при карцином на дясната част на колона.

В отделна сесия специализиращи лекари по гастроентерология от болница „Лозенец“„представиха интересни клинични случаи. Осъществи се ползотворна дискусия, изключително полезна за младите лекари и студентите.