Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Нарастват случаите на късно диагностицирана лаймска болест

– Доктор Бельова, пролетта е дългоочакван сезон, но той често е свързан с алергични реакции и кожни проблеми. Уязвима ли е кожата ни в този период?

– Резките температурни промени и множеството алергени във въздуха от разцъфналите растения правят уязвима бариерната функция на кожата и провокират възпалителни реакции. Обострят се иритативният контактен дерматит, алергичната уртикария, атопичният дерматит. В този случай е добре да се прави профилактика с антихистамини при изява на първите симптоми. По-високите градуси и слънчево време са предпоставка за развитието на розацея, акне, микоза по тялото, фоликулит на скалпа и брадата. Освен регулярната медикаментозна терапия през този сезон трябва да добавим и допълнителна дермокозметично ежедневна грижа, регулираща засиленото производство на себум и потенето в специфични зони. Сред природата кожата е най-уязвима от ухапвания от насекоми и влечуги. Затова е добре да се носят не много пъстри протективни дрехи – затворени обувки, чорапи и дълъг панталон в планината и парка, блуза с дълъг ръкав и ръкавици, докато градинарстваме. Да се избягват парфюми и ароматизирани лосиони, а вместо това обилно да покрием тялото с репелент.

– Ако забележим някакво ухапване, какви мерки трябва да предприемем?

– Ако сме навън и в полеви условия, трябва да се почисти мястото с антибактериална кърпичка, а при първа възможност да се измие с вода и сапун. При съмнение за ухапване от отровно влечуго, зоната следва да се имобилизира и да се направи бандаж, който да ограничи разпространението на отровата и да се потърси спешна помощ. При ухапване от насекомо могат да се прилагат студени компреси, успокояващи гелове, локални кортикостероиди и антихистамини за облекчаване на възпалението в засегнатата зона. Ако симптомите персистират повече от 48 часа и дори се влошават, е необходимо да се посети дерматолог.

– Какви са признаците за алергична реакция?

– Локалната се характеризира с парене, зачервяване и оток на кожата на мястото на ухапване/ужилване или на по-голяма част около него. Обикновено до 48 ч. ухапаното изчезва, а мястото е сензитивно още няколко дни. Генерализираната алергична реакция обаче е животозастрашаваща. При нея части от тялото, различни от тази на ухапване, започват да се подуват, зачервяват, появява се обрив, който сменя локацията си. Други признаци за сериозна алергия са кашлица, гъделичкане или стягане в гърлото и гърдите, затруднено дишане, замаяност, повръщане, потене, безпокойство. Това е моментът, в който незабавно трябва да потърсим спешна помощ.

– Много хора не обръщат внимание на ухапвания, обриви или зачервявания по кожата. Има ли случаи, в които това може да бъде опасно?

– Да, зачестяват късно диагностицираните случаи на лаймска болест. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено и може да остане незабелязано. Характерната ранна симптоматика се проявява 5–10 дни до месец след ухапването и се изразява в червена плака с по-светъл център, която бързо нараства, липсват болка и сърбеж. Възможни са грипоподобни оплаквания, увеличени регионални лимфни възли, невралгия, а понякога липсва всякаква симптоматика. Симптомите могат да отминат без лечение и това често става причина за развитието на втори стадий на болестта месеци след заразяването. Клиничната картина може да имитира редица заболявания с невралгични, ставни, очни, кардиологични прояви, а по кожата се появяват множество червени петна с нехарактерен вид. Трудната диагностика става повод за развитие на третия стадий, а именно усложненията, които настъпват години след заразяването. Ето защо при съмнение за ухапване от кърлеж следва да се направят серологични тестове не по-рано от един месец след ухапването и проследяващи такива след лечението в случай на установена инфекция. Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение в България имат лаймската болест и марсилската треска.

– Трябва ли да слагаме слънцезащита не само когато сме на морето?

– Ролята на слънцезащитата е не само да предпазва от изгаряне кожата, а също така да я съхрани здрава за дълъг период от време. UVA лъчите увреждат кожата в дълбочина и тези изменения създават предпоставка за развитието на меланомен и немеланомен рак на кожата в дългосрочен план. Ето защо дори по-адаптираните към слънчевите лъчи открити части на тялото следва да бъдат старателно намазвани при по-продължително време на открито и особено в планината. Рискът от развитие на кожни изменения нараства с годините на пациента и е правопропорционален на времето, прекарано на слънце. Профилактичният преглед на бенки при възрастни пациенти с такава анамнеза може да бъде животоспасяващ.

– Каква подготовка могат да направят хората със слънчева алергия или уртикарии за лятото?

– Основно правило е постепенно да се увеличава периодът на излагане на слънце и това да става рано сутрин или следобед, когато слънчевите лъчи не са така интензивни. Добре е първоначално малки участъци на тялото да бъдат експонирани, а в по-горещите дни да се носят шапки с широка периферия и протективни дрехи. Слънцезащитният продукт да бъде за чувствителна, склонна към алергии кожа и да се нанася обилно 30 мин. преди излизане навън и на всеки два часа след това. Да се избягват познатите провокиращи фактори, като приема на някои медикаменти – тетрациклини, кетопрофен, както и контакт с фоточувствителни растения – пащърнак и лимони. В случаи на изявена слънчева алергия специална подготвяща фототерапия може да бъде назначена за няколко седмици, а при по-тежки форми се прилага и медикаментозна профилактика.

– А хората с акнеична кожа или розацея?

– Високите температури и влажността на въздуха през лятото провокират мастните и потните жлези да работят по-засилено. Това е причината състояния като акне и розацея да се влошават и провокират. За акнеичната кожа е препоръчително да се добави ексфолииращ тоник или измивен гел със салицилова киселина към вечерната рутина, както и дълбоко почистваща маска един път седмично. За пациентите с розацея е важно кожата да е подхранена и успокоена. Подходящо е да се добави спрей с термална вода няколко пъти дневно и нежен толерантен флуид, който да потиска възпалението. Студените компреси са чудесно средство за овладяване на розацейните флъшове.

– Трябва ли да подготвим предварително кожата за плажа?

– Основно подготовката цели да се избегне рязката продължителна експозиция на слънце на нежните части на тялото, които са най-склонни към изгаряне – лице, шия, рамене, деколте. Изразява се в поетапното излагане на слънце, като започнем от 10–15 мин. и постепенно увеличаваме времето. Тъй като през пролетта слънцето все още не е така силно, често пренебрегваме слънцезащитата с мисълта, че няма как да изгорим. Тази теория обаче не важи за пациентите с мелазма (кафяви петна в областта на лицето), за които дори няколко минути навън без слънцезащита са достатъчни, за да я провокират. Тук е мястото да споменем, че вече има слънцезащитни продукти, които едновременно предпазват кожата от поява на петна и третират наличните такива, свеждайки борбата с този дерматологичен проблем до минимална ежедневна грижа.

– Кои естетични процедури можем да извършваме през пролетта и лятото и кои трябва да избягваме?

– Топлите сезони са подходящи за хидратиращи и подхранващи процедури, мезотерапии, биоревитализатори. Това е и начинът да подпомогнем кожата да бъде по-резистентна на агресивните слънчеви лъчи. В този сезон тя става по-мазна, затова е добре да сменим дермокозметиката с такава с по-лека текстура и да я почистваме регулярно от излишния себум. В най-горещите дни и по време на ваканция е важно да се прекрати употребата на ретиноиди и продукти с фоточувствителни съставки. Относно естетичните манипулации, още през пролетта е противопоказно да се извършват аблативни процедури, които нарушават целостта на кожата, поради риска от хиперпигментация по време на възстановителния период.

Д-р Веселина Бельова е завършила медицина в МУ-София през 2016 г. През 2021 г. придобива специалност по кожни и венерически болести. Преминала е експертен курс по топографска анатомия и инжекционни техники към TEOXANE Laboratories – Женева. Сертифицирана е за работа с лазерни и енергийно базирани устройства и съвременни техники и протоколи за апаратна антиейджинг медицина. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество. В момента работи в болница „Лозенец“.