Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Над 110 души прегледа екипът на болница „Лозенец“ в Етрополе и Самоков

Над 110 души прегледа екипът на болница „Лозенец“  по време на изнесените безплатни профилактични очни прегледи в Етрополе и Самоков

Кампанията се осъществява с любезното съдействие на World Medicine Bulgaria Sofia

Традиционно изнесените безплатни очни прегледи за катаракта, глаукома и заболявания на ретината, които се провеждат в Софийска област от няколко месеца насам преминават при много голям интерес. През уикенда лекарският екип в състав: д-р Иво Инджов, началник на Отделението по очни болести в УМБАЛ „Лозенец“ и д-р Мая Цацарова, лекар-ординатор, консултираха всички желаещи от Етрополе и Самоков. В Етрополе  съорганизатор и домакин на прегледите бе Клуба на миньора и минното дело при Елаците-Мед в града. От 09.00 до 18.00 ч. в събота, очните лекари прегледаха над 70 души. В Самоков  този вид прегледи се провеждат за трети път от два месеца насам и интересът на хората към тях не стихва – вчера двамата лекари консултираха повече от 40 души.

При около една четвърт от прегледаните и в двата града бяха открити най-вече проблеми като катаракта и повишено вътреочно налягане, което е основен рисков фактор за развитие на глаукома.

Необходимо е хората на възраст над 45-50 години поне веднъж годишно да посещават профилактични офталмологични прегледи, а тези, които имат някакви оплаквания, своевременно да запишат час за преглед, съветва отново д-р Иво Инджов.

В инициативата на болница „Лозенец“ за организиране и провеждане на изнесени безплатни профилактични прегледи в различни точки на страната са  включени и екипи от други медицински специалности - на 18. ноември 2023 г. в Луковит, освен очните, предстоят и  урологични прегледи.