Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Мултидисциплинарният подход е решението при лечение на метаболитни заболявания

Прилагането на мултидисциплинарен подход при диагностиката и лечението на метаболитен синдром и затлъстяване е ключово за справяне с тези заболявания. Около това се обединиха участниците в последното издание на инициативата „Клинични дни- Лозенец“. То беше на тема  „Метаболизъм и метаболитни заболявания“.

Успоредно с провеждането на събитието беше открит и Метаболитен център в УМБАЛ „Лозенец“. В него специалистите от болницата ще консултират и лекуват пациенти с метаболитни заболявания, прилагайки мултидисциплинарния подход, който много малко лечебни заведения у нас могат да приложат.

В Метаболитния център пациентите ще получават консултации и лечение от екип, включващ ендокринолог, гастроентеролог, кардиолог, диетолог, психолог, рехабилитатор и физиотерапевт.

При откриването на Клиничните дни, посветени на метаболизма, директорът на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов каза, че малко хора осъзнават колко тази тема е важна за българското общество.

„Ако за много от хората това е един външен недостатък, всъщност това е един голям проблем. След артериалната хипертония, диабетът това е третият тих убиец. За съжаление това заболяване е многофункционално. Многообхватен трябва да бъде погледът върху това състояние. Към метаболитния синдром трябва да се подхожда мултидисциплинарно. Това е проблем на обмяната, на ендокринологията, на гастроентерологията, проблем на психология, на диетика, проблем на двигателен режим“, подчерта д-р Стоянов.

Ендокринологът д-р Десимира Миронова посочи, че 33% от населението в България страда от затлъстяване, като по-голямата част са мъже.

„Създаването на Метаболитен център „Лозенец“ има амбицията да насочи фокуса си върху всички онези нарушения на метаболизма, които са от обществено значим характер и имат нужда от системен контрол. Заимствахме идеята за подход, при който в центъра е пациентът с неговото заболяване, а ние като екип от ендокринолози, гастроентеролози, психолози, диетелози, специалисти по физикална терапия да дадем най-доброто решение“, каза д-р Миронова.

Един от най-често срещаните проблеми при метаболитния синдроб е омазнения черен дроб, посочи от своя страна началникът на Отделението по гастроентерелогия в болница „Лозенец“ д-р Герасим Темелков:

„Черният дроб е най-големият вътрешен орган, през който за минута премина по литър и половина кръв. Той изпълнява най-разнородни функции в нашия организъм. Една от най-честите находки на гастроентеролозите при ехография е мастният черен дроб. Между 30% и 40% от населението на Западна Европа страда от мастен черен дроб. Той представлява болестна промяна на тъканта, при която се наблюдава отлагане на триглицериди и мазнини в чернодробните клетки.

Една от причините за развитието на този проблем е прекомерната консумация на алкохол. Но не е единствената. Най-честата причина за неалкохолно мастно заболяване на черния дроб е метаболитният синдром. Не мога да дам пример за пациент, който да страда от метаболитен синдром и да няма омастен черен дроб“, заяви д-р Темелков, като уточни, че много често този проблем е свързан с диабет или инсулинова резистентност.

В рамките на Клинични дни-Лозенец презентации бяха представени и от доц. д-р Малина Петкова, проф. Иван Мазнев - гост-лектор от НСА „Васил Левски“, диетологът доц.д-р Росица Попова и психологът д-р Виолета Азис.

По време на събитието беше представена и личната история на Николай Гелишев – единственият шампион на България по културизъм със захарен диабет тип 1.

Продължението на академичната част на Клинични дни: „Метаболизъм и метаболитни заболявания“ продължава утре, 27 май, с традиционното съботно бягане на 5KM RUN в Южния парк. Събитието ще мине под мотото „Бягане с кауза“ - физическата активност, като алтернатива на затлъстяването и нездравословния начин на живот.