Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Клиничният психолог д-р Виолета Азис: В група човек осъзнава, че и други имат същия проблем

Виолета Азис е доктор по клинична психология, психодрама терапевт и специалист по групова динамика с над 10-годишна практика. Тя е ръководител на екипа в Центъра за психологична помощ към УМБАЛ "Лозенец", София.  С колегите си Любомир Драганов и Здравка Анина води онлайн терапии за взаимопомощ в мобилното приложение за рак на гърдата BreastHelp.

Част от работата на клиничния психолог е с пациенти и техните близки. Когато човек е съсредоточен във физическата си болка има ли емоционален капацитет да приеме душевната. Психотерапията дава възможност на човек да преодолее трудностите си, да ги извади наяве, да ги сподели.  В УБМАЛ „Лозенец“ все по-често пациенти се обръщат към психолога, но лекари, както и други хора от персонала препоръчват консултация, когато преценят, че има нужда. Това се случва най-често преди или след тежки интервенции или в родилното.  Терапията понякога продължава и след изписването.

Психодрамата е вид групова терапия. Едната група са бъдещи или настоящи родители от отделението в болница „Лозенец“, а другата – страдащи от рак на гърдата чрез приложението BreastHelp.

Трудно ли споделят българите пред други хора. Като че ли предпочитат индивидуалния формат. Но само докато попаднат в група. Виждат, че и други имат същите проблеми и не са сами.  И това е терапевтично. Пациентите имат право на две безплатни посещения, за да преценят дали им допада психодрамата.

Много повече хора търсят психологическа подкрепа. Една пациентка дори споделя, че е модерно да се ходи на психотерапия.  Младите искат да научат как да бъдат по-добра версия на себе си. Споделянето с близките е силно емоционално наситено и може да доведе до конфликти. Докато с психолога човек анализира постъпките си и да намери най-добрия начин за промяна.

Обръщането към психолог е много лично решение.  Някои го обмислят с години. Други обикалят по лекари с главоболие, с тревожност… Трети идват със заявка за личностна промяна.

В болница „Лозенец“ правят трансплантации вече много години. От самото начало се консултират пациенти и близките им преди и след трансплантация. Процедурите са животозастрашаващи. Пациентът и семейството му не знаят изхода от операцията.  А и животът им след интервенцията вече не е същият. Има вярване, че характерът на пациента се променя и приема някои черти от нрава на донора. 

Как се работи с приложението BreastHelp? Модулът за психологична помощ е най-новото в приложението. Провеждаме предварителни разговори с пациентките онлайн. Създаваме групи с по 10-15 дами са във всяка. Щом създадем групите те стават „затворени“, това означава, че ще работим само с тези жени в продължение на три месеца и нови хора не могат да се включват. Планираме и групи за близки на страдащи от рак на гърдата.

Дори при всеотдайни грижи за болния от страна на близък човек понякога грижата е на ръба на омразата в един момент. Работим за подобряване на взаимоотношенията. При следродилна депресия жените често идват и на индивидуална терапия, и на групова. Когато чуят нечие признание, се престрашават да споделят и те. И това помага!