Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

За 12 дни в болница „Лозенец“ бяха извършени 4 успешни бъбречни трансплантации

Д-р Борил Петров, ръководител на трансплантационния екип в болница „Лозенец“ заяви, че четиримата трансплантирани са в стабилно състояние и се възстановяват в Клиниката по урология. В мултидисциплинарния екип, извършил операциите участват и следните лекари: уролозите Катина Стойчева и д-р Севделин Манчев ; съдовите хирурзи д-р Васил Козаров, д-р  Делян Еврев и д-р Азис Азис, анестезиолозите д-р Ясен Мутафов, д-р Младен Таиров, д-р Жулиен Димитров и д-р Илия Бауренски.. В подготовката и последващото наблюдение на пациентите са включени и специалистите от Клиниката по нефрология в лечебното заведение.

Първите две трансплантации бяха извършени през нощта на 19 юли 2023 г. след възникнала донорска ситуация в УМБАЛСМ  „Пирогов. И двамата рецепиенти са от София, единият на 53 г., другият – на 41 г.  и преди операцията са били в терминален стадий на бъбречна недостатъчност.

Другите две трансплантации бяха осъществени на 31 юли 2023 г . след възникване на донорска ситуация отново в УМБСАЛМ „ Пирогов“  Рецепиентите  са жена на 37 г. от гр. Павликени и мъж на същата възраст от гр. Септември. И двамата пациенти са на хемодиализно лечение от няколко години.