Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Екип от болница Лозенец взе участие в Световния конгрес по имунология

Доц. д-р Велислава Терзиева и студент по медицина представиха резултати от научен проект на Световния  конгрес по имунология в Кейптаун, ЮАР (27.11.-02.12.23)

Доц. д-р Велислава Терзиева, началник на Лабораторията по вирусология в болница „Лозенец“ и Мартин Пасев, студент по медицина 4 курс в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, биолог в Лабораторията по микробиология и вирусология, представиха част от резултатите по научен проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ в два постера.

В международния проект, разработен с цел проучване на влиянието на фоликуларните регулаторни Т клетки върху имунния отговор срещу SARS-CoV-2, участва партньорска организация от Китай. В един от постерите са представени и резултати от проект, който е финансиран от СУ “Св. Климент Охридски” и е изпълнен с активното участие на лекари от Клиниката по педиатрия на болница „Лозенец“ и Института по имунология и биология на размножаването “Акад. К. Братанов"-БАН.

В престижния международен форум взеха участие и двама лектори - носители на Нобелова награда - Проф. Джеймс Алисън за откритията му в областта на туморната имунотерапия и Проф. Еманюел Шарпантие за откритието геномно редактиране - CRISPR-Cas.
На конгреса бяха представени най-новите достижения във всички области на имунологията, като особено голям интерес предизвикаха революционните подходи за имунотерапия в онкологията и инфекциозните заболявания.