Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Доц. д-р Олег Чолаков: България е единствената страна в ЕС, която няма HEMS

Доц. д-р Олег Чолаков, началник на Клиниката по коремна хирургия в болница „Лозенец“,  президент на Българското дружество по планинска медицина е организатор на Академията по планинска медицина-Зима. Събитието се провежда в лечебното заведението под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

В своята презентация пред присъстващите доц. Чолаков направи ретроспекция на системата HEMS по света,  като подчерта, че България е единствената страна в ЕС, която няма система за въздушно спасяване.

„HEMS е система, която за да функционира, на първо място трябва да има законодателство, което е ангажимент на държавата. На второ място е авиационната техника. Почти навсякъде авиационните оператори са частни, с изключение на Румъния, Канада и още няколко страни. На следващо място са летищните бази и болничните площадки“, посочи доц. Чолаков.

Според него системата за въздушно спасяване без хората е нищо. „Необходими са пилоти, обучени да летят при всякакви условия. Нужни са технически специалисти по поддръжка на хеликоптерите. Съставът се нуждае и от въздушни спасители, защото когато хеликоптерът излети, не се знае дали ще може да кацне. Той сподели, че към настоящия момент най-подготвени са планинските спасители.

Стандартите за HEMS изискват екипажите да включват: двама пилоти, оператор на лебедка, лекар със сертификат по планинска медицина, въздушен спасител/парамедик и пациент.

Доц. Олег Чолаков посочи още, че в стандартите за системата за въздушно спасяване са включени следните стандарти:

5 минути – времето от подаване на сигнала за инцидент или пострадал до излитане на хеликоптера;

20 минути – от подаване на сигнала до достигане на хеликоптера до пострадалия/пострадалите;

3 минути – времето от кацане на болничната площадка до шоковата зала.

„Може би най-същественият проблем при HEMS  е финансирането. Това трябва да влезе в здравното осигуряване. Но не трябва и единствено да се разчита на държавата“, добави доц. Чолаков.