Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Денят на родилната помощ тържествено честван в УМБАЛ „Лозенец“

Три бебета проплакаха на Бабинден в лечебното заведение

Денят на родилната помощ беше тържествено отбелязан в Университетска болница „Лозенец“. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари. На този ден се изказва благодарност на лекарите, акушерите, неонатолозите, които посрещат в ръцете си новия живот, а също и на бабите и възрастните жени, които са помагали на родилките. На събитието в Клиниката по акушерство и гинекология присъстваха директорът на болницата – д-р Христо Стоянов, неговият заместник д-р Светлин Сталянов, и ръководителите на клиники и отделения.
В своето обръщение доц. д-р Дорина Асенова, д.м. – началник на клиниката сподели, че за нея и нейните колеги Бабинден е най-хубавият зимен празник. Тя подчерта, че са изключително горди с професията си, която колкото и да е тежка, носи голямо удовлетворение. Доц. Асенова връчи наградата на клиниката на директора на болницата.
Д-р Христо Стоянов благодари за отличието и подчерта, че през последните дсве години клиниката се развива много успешно. С общите усилия на доц. Асенова и останалите специалисти, наред с акушерството се развива и оперативната гинекология. Д-р Стоянов изрази надежда тази тенденция да продължи и в бъдеще.
Събитието продължи с традиционния ритуал по измиване на ръцете, като родилката Светла Василева изми ръцете на доц. Асенова, която пожела колкото са капките вода, толкова деца да се родят.
Водосвет за здраве беше отслужен от отец Любомир Стоянов от Православния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който благослови целия екип и пожела здраве и бъдещи успехи в благородната професия.