Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Денят на отворените врати на АГ клиниката и Отделението по неонатология в болница „Лозенец“ премина при много голям интерес

Днес Клиниката по акушерство и гинекология и Отделението по неонатология в УМБАЛ „Лозенец“ за трети път отвориха врати за бъдещи и настоящи родители. На днешното събитие, подготвено съвместно с Училище БЕБЕ, присъстваха над сто бъдещи майки, техните партньори и други гости.

Директорът на болница „Лозенец“ д-р Христо Стоянов откри проявата и се обърна с топли думи към присъстващите млади хора, след което представи ръководителите на АГ клиниката и Отделението по неонатология - доц. д-р Дорина Асенова и д-р Щерю Бояджиев. „Лечебното заведение има 75-годишна история и разполага с уникални за България условия за пациентите – както материално-битови, така и оборудване и апаратура, но най-голямото ни богатство са хората, които работят в болницата, в Клиниката по акушерство и гинекология и Отделението по неонатология“, сподели той и пожела успех на проявата.

Доц. д-р Асенова и д-р Щерю Бояджиев лично представиха екипите, които имат грижата да посрещат всяко новородено бебе и да полагат грижи за него и майката до изписването им.

Петя Гагова от Училище БЕБЕ благодари на домакините за възможността да стартира тази полезна инициатива и изрази надежда, че тя ще се превърне в традиция.

Те дадоха и повече информация как всяка бъдеща майка може да проследи бременността си при АГ специалистите на здравното заведение.

„Целта ни е да предложим на бъдещите родители още полезна информация, различни гледни точки на доказани специалисти, както и възможностите и предимствата мамите да проследят бременността си и заедно с таткото да посрещнат рожбата си в прекрасната среда и атмосфера на УМБАЛ „Лозенец“, заяви доц. д-р Дорина Асенова. Тя представи първата тема от панела „Раждане. Нормално и оперативно – подготовка, спецификации, обезболяване“, а д-р Бояджиев говори за първите грижи за новороденото и хранене на кърмачето.

Д-р Виолета Азис, клиничен психолог и психотерапевт, ръководител на Центъра за психологична помощ в лечебното заведение и психолозите Любомир Драганов и Здравка Анина направиха презентация, посветена на психологичната подкрепа на настоящи и бъдещи родители.

Освен разнообразните лекции по теми, свързани с раждането, първите грижи за новороденото, храненето на кърмачето, грижата за кожата на бебето, психологическата помощ по време на бременността, се проведе и семинар за къпане и хигиена.

По време на събитието бъдещите родители посетиха АГ клиниката и Отделението по неонатология, разгледаха обстановката и се запознаха с медицинския персонал. Присъстващите разгледаха предродилната и родилна зала за водене на нормални раждания, операционните зали за Цезарово сечение, Отделението по неонатология, както и стаите за послеродов престой и изписване. Това са част от местата, в които бъдещите родители усетиха тръпката от най-емоционалния момент за всяко семейство – появата на новия живот.

Партньорите на проявата Vedra International, Borola, Doppel Herz, Water Wipes, Nestle и A Derma направиха демонстрации на своите продукти и услуги, и зарадваха посетителите с различни подаръци и ценни съвети, свързани с посрещането и отглеждането на новия член на семейството.