Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Болница „Лозенец“ – домакин на Десетата експертна среща по ваксинопрофилактика

На 15 март 2024 г.  в Университетска болница „Лозенец“ се проведе Десетата експертна среща по ваксинопрофилактика. Лечебното заведение за трети пореден път е домакин на престижния форум, организиран от Българската педиатрична асоциация.Тазгодишното издание бе под надслов „Имунизация и комуникация: ефективни стратегии“. По традиция в него взеха участие водещи експерти в областта на имунопрофилактиката, представители на Министерството на здравеопазването, на Комисията по здравеопазване към НС и на фирмите, вносители на ваксини в България.

Директорът на болница „Лозенец“  д-р Христо Стоянов приветства с „Добре дошли!“ всички присъстващи, пожела ползотворна работа на престижния форум и благодари на доц. д-р Йорданка Узунова, председател на Организационния комитет на експертната среща и началник на Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“, за нейния  професионализъм и изключителен ентусиазъм, проявявани както в ежедневната работа, така  и в организирането на това важно събитие.

Поздравителни адреси бяха изпратени от доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването, проф. Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване към НС, д-р Хосе Хаган, ръководител на направление „Контрол и елиминиране на предотвратими чрез ваксини заболявания“ от Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа.

Срещата завърши с обобщаваща дискусия, модератор на която бе доц. д-р Йорданка Узунова, председател на организационния комитет на експертната среща. Тя благодари на всички експерти, които се включиха в експертната среща, за да споделят своя опит и виждания какви стъпки трябва да бъдат предприети с цел изработването на ефективни стратегии за имунизация и комуникация. Благодарение на изнесените доклади и проведените във всеки панел дискусии бяха набелязани основни предложения за подобряване на имунопрофилактиката в България. До месец предстои да бъде изготвено официално становище, което да бъде изпратено до институциите.