Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Болница „Лозенец“ получи почетния знак на Президента на Република България

Екипът и ръководството на Университетска болница „Лозенец“ отбеляха 75-годишнината от основаването на здравното заведение в присъствието на прмиера Гълъб Донев, заместник-министъра на здравеопазването Катя Ивкова, представители на академичната общност, културните среди, на местната и изпълнителната власт.

По повод годишнината и за изключителните заслуги в областта на лечението на българските граждани, изграждането на кадрите в българското здравеопазване и развитието на медицинската наука болница „Лозенец“ получи почетния знак на Президента на Република България.

„Със своята пълна отдаденост на най-хуманната професия, с постоянното надграждане на компетентностите и модернизация на инфраструктурата през изминалите 75 години екипът на болницата превърна „Лозенец“ в едно от най-важните и съвременни лечебни заведения в страната. Затова днес всеки, дошъл в болницата пациент може да бъде сигурен, че ще получи модерни и на европейско ниво здравни грижи“, каза в привествието си към екипа и ръководството на болница „Лозенец“ министър-председателят Гълъб Донев.

Той посочи, че модерното здравеопазване включва бърза и адекватна медицинска помощ, както по земя, така и по въздух. Затова и 5-ма лекари от болница „Лозенец“ се включват в системата HEMS.

„Вашият екип е върнал към живот пациенти, чиято надежда за спасение си е отивала. Извършвал е тежки и изключително трудни трансплантации. Успешно е приключвал терапията на всеки един от потърсилите ви пациенти“, каза още премиерът.

В приветствието си директорът на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов подчерта, че за тези 75 години от основаването си лечебното заведение е прерастнало от една поликлиника в една от най-съвременните болници в България. „През всички тези години тук има една традиция. Това е отношението към пациентите и приемствеността между поколенията. Най-ценното, най-съкровеното в нашата болница, това са хората, които са положили основите, които са работили и продължават да работят тук“, каза още д-р Стоянов.

Той посочи, че знаков момент в развитието е 2003 година, когато болница „Лозенец“ става клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет. От тогава са завършили над 700 лекари и над 150 специалисти по здравни грижи.

По повод 75-годишнината на партерния етаж на болницата беше открита изложба „Болница „Лозенец“ – преди и сега“, която може да разгледа всеки. Фотосите показват живота на лекарите в миналото и събитията и медиците в днешнни дни.

Директорът, заместник-директорът на болница „Лозенец“ и премиерът Гълъб Донев направиха първа копка на параклис „Вяра, надежда, любов“.

В парка около здравното заведение още днес започна залесяването със 75 дръвчета /липа, ясен, дрян, явор, клен и др/, осигурени от фирмите „Нановски“ и „Буревестник“ и младите лекари от Отделението по гастроентерология.