Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Болница „Лозенец“ е домакин на ІV-та Международна Теле Драма конференция

Форумът се провежда в такъв мащаб за първи път в света                            

На  4 юни в Университетска болница „Лозенец“ официално бе открита ІV-та Международна иновативна хибридна Теле’Драма конференция на тема “Сливане на физическата и виртуална реалност: технологично медиирани приложни експериментални методи в психотерапията и образованието“.

По време на конференцията с презентации и уъркшопи се включват обучители от 35 държави, а публиката е от над 60 страни. Събитието предлага голям набор от психологични, клинични и образователни теми чрез опита на водещи специалисти.

На форума присъстват водещи психотерапевти и обучители по психодрама, като д-р Даниела Симънс - Президент на Американската асоциация по групова психотерапия и психодрама (AAGPP), Еллуиза Флорѝ - Президент на Международната асоциация по групова психотерапия (2022-2025); Мириам Закарая - обучител и терапевт, д-р Николаос Такис - клиничен психолог, Президент на FEPTO (Федерация на Европейските тренинг организации) и Гръцката асоциация по психоаналитична и групова психотерапия, д-р Гълъбина Тарашоева - директор на център Орфей, психиатър и психодрама психотерапевт, д-р Ханде Каракалъч - психиатър, психотерапевт, член на борда на директорите на FEPTO, Диан Адърли - наградена за цялостен принос през 2021 от Британската асоциация по психотерапия и през 2022 е избрана за Почетен президент.

 Добре познатите в България терапевти и обучители Ева Фалстръом Бъорг - носител на наградата за цялостен принос (FEPTO - 2022)  и Марша Карп , почетен член и основател на FEPTO също участват в престижния форум.

 

Поздравителен адрес към организационния екип и участниците в конференцията отправи директорът на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов. В него той подчерта, че в болница „Лозенец“ се залага изключително на мултидисциплинарния подход, а психологическата грижа и подкрепа са част от него. „Като естествено продължение на дългогодишната клинико-психологична практика се сформира и екипът на Центъра за психологична помощ към болницата, ръководен от д-р Виолета Азис, който активно работи с пациенти от всички клиники и отделения“, допълни д-р Стоянов

 

Поздравителен адрес до г-жа Даниела Симънс, президент на Американската асоциация по групова психотерапия и психодрама (AAGPP) и създател на ТелеДрама, бе получен и от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

Студентската вокално-инструментална група „Лингвакорд“ с ръководител гл.ас. д-р Вълчан Вълчанов към Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“ поздрави участници и гости с песните „Вечеряй, Радо“ и „Mamma Mia“.

Програмата по откриването продължи с демонстрация на Центъра за психологична помощ към УМБАЛ „Лозенец“. Екипът на д-р Виолета Азис, в който се включват Любомир Драганов и Здравка Анина представи дългогодишната история на психологичната и психотерапевтична помощ в болницата и развитието й през годините, работата на психолозите с всички отделения и медицинските екипи и завърши с демонстрация на нов подход към хоспитализираните пациенти в групов формат.

Целта на проекта е да улесни връзката, комуникацията и психологическата подкрепа както по време на хоспитализация, когато пациентите са най-уязвими, така и в периода след изписване. Групите ще бъдат предложени в няколко формата - на живо в болницата по време на престоя на пациентите там и след изписването им - в онлайн или хибриден вариант.

При последните години пациентите използват само мобилните си телефони или други устройства и се свързват в група чрез Zoom. По този начин те могат да участват от леглата си или от удобно място за тях и да се присъединят към групите за подкрепа, фасилитирани от терапевтите.

В демонстрацията участие взеха пациенти в АГ отделението от УМБАЛ Лозенец и родилки намиращи се вкъщи.