Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Безплатни профилактични прегледи за превенция на бъбречните заболявания

В ежедневната клинична практика все по-често се срещат пациенти със заболявания на отделителната система, които протичат безсимптомно, поради което се диагностицират сравнително късно, в стадии на напреднало Хронично бъбречно заболяване.

Според световните статистики заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%. За България тя е около 14%. Нашата страна е на едно от водещите места по смъртност вследствие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Жените са засегнати  малко по-често от мъжете. Хроничното бъбречно заболяване се среща по-често при хора на възраст над 65 години, отколкото при хора на възраст между 45 и 64 години.

Диабетът и високото артериално кръвно налягане са сред най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване, следвани от хроничните гломерулонефрити, хроничните пиелонефрити, системните автоимунни заболявания, бъбречно-каменната болест и вродените аномалии на отделителната система. Други рискови фактори включват: сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, фамилната обремененост за хронично бъбречно заболяване и  напредналата възраст.

Симптомите, които насочват към необходимост от консултация с нефролог са: изразена обща отпадналост, чести позиви за уриниране, съпроводени с парене и смъдене, отделяне на по-мътна или пенеста урина, добавен неприятен мирис към урината, по-често нощно уриниране, поява на отоци по клепачите, долните крайници и тялото, суха и сърбяща кожа, метален вкус в устата, гадене и повръщане.

При голяма част от хората с ХБЗ липсват признаци на заболяването и то се открива случайно, при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от ХБЗ могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

Във връзка с ранната диагностика и своевременното лечение на бъбречните заболявания, на 15.02.2024 г. от 09.00 часа до 16.00 часа в кабинети 1 и 3, ет.1 на Медицински център „Лозенец“ (ДКЦ), ул. Козяк № 1, ще се проведат безплатни медицински прегледи.

Прегледът включва ехография на отделителната система, и консултация. По преценка на лекарския екип могат да бъдат назначени лабораторни изследвания на кръв и урина, които впоследствие да бъдат коментирани от провеждащия консултацията нефролог

Екипът специалисти, включени в профилактичните прегледи, са работещите в болницата лекари: доц. д-р Велислава Димитрова, д-р Даниела Арабаджиева, д-р Надя Велкова, д-р Мариам Асадпур и д-р Стоян Първанов.

Заявките за безплатни прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.