Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Безплатни прегледи по случай Световния ден за борба с диабета в Университетска болница „Лозенец“

Всяка година на 14-ти ноември отбелязваме Световния ден на захарния диабет, който се чества от 1991 под егидата на Световната здравна организация, а от 2007 г. е официално признат и от ООН. Световните статистики сочат, че на всеки 10 секунди по двама души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията, свързани със заболяването. Последствията и усложненията от диабета могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално-значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

Захарният диабет повишава риска от развитие на редица сърдечно-съдови заболявания., които засягат сърцето и кръвоносните съдове, очите, бъбреците, нервите. Той е водеща причина за слепота, бъбречна недостатъчност и ампутации на долните крайници. Пациентите със захарен диабет имат 4 пъти по-висок риск за сърдечносъдови инциденти - инфаркт и инсулт, и три пъти по-висока честота на бъбречна недостатъчност. Случаите на ампутации са 15 пъти по-чести при хора със захарен диабет. Затова хората, страдащи от това заболяване, се нуждаят от ранна диагностика, оптимално лечение и редовен самоконтрол.

Във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с диабета,  на 14 ноември 2023 г.,  в  Медицински център „Лозенец“(ДКЦ), ул. „Козяк“, № 1, се организират безплатни медицински прегледи. Висококвалифицираните ни специалисти доц. д-р Малина Петкова - ендокринолог, д-р Иво Инджов – началник на Отделението по очни болести  и д-р Стефан Манасиев от Отделението по съдова хирургия и  ще консултират  хора, страдащи от захарен диабет тип 1 и тип 2  за ранно  установяване на риска от настъпване на сърдечно-съдови и други усложнения на заболяването.

Прегледите при тримата специалисти ще се провеждат от 08.00 ч. до 16.00. ч.  в кабинети № 2 и № 3 на ет. 1 и кабинет № 1 на ет. 2 – Медицински център „Лозенец“, ул.“Козяк“ № 1..

Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.