Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Безплатни прегледи във връзка със Световния ден на бъбрека

Всяка година  под егидата на Световната здравна организация от 2006 година се отбелязва Деня на бъбрека.  През 2023 г. 10-ти март е определен за Световен ден на бъбрека. Глобалната кампания е посветена на повишаването на осведомеността за значението на бъбреците за човешкото здраве, за намаляване честотата и въздействието на бъбречните заболявания и  свързаните с тях здравословни промени. Световният бъбречен ден е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс (IFKF – WKA).

Според световните статистики заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%, а в България е около 14%.  Страната ни е на едно от водещите места по смъртност вследствие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) като жените са засегнати малко по–често от мъжете. Хроничното бъбречно заболяване се среща най-често във възрастовата група между 45 и 64 години.

   Диабетът и високото артериално налягане са сред най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване, следвани от хроничните гломерулонефрити, хроничните пиелонефрити, системните автоимунни заболявания, бъбречно-каменната болест и вродените аномалии на отделителната система. Други рискови фактори са: сърдечните заболявания, затлъстяването, фамилната обремененост и напредналата възраст.

    Симптомите, които насочват към необходимост от консултация с нефролог са свързани с  изразена обща отпадналост, често уриниране, съпроводено с парене и  смъдене, отделяне на  по-мътна или пенеста урина, добавен неприятен мирис към урината, по-често нощно уриниране, поява на отоци по клепачите и долните крайници, суха и сърбяща кожа, метален вкус в устата, гадене и повръщане. При голяма част от хората с хронично бъбречно заболяване липсват симптоми и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от него могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

    Във връзка с отбелязването на Световния ден на бъбрека,  на 10 март 2023г. (петък), в Университетска болница  „Лозенец“, ул. Козяк № 1, се организират безплатни медицински прегледи от нефролог, които включват преглед и ехографско изследване на отделителната система.

Висококвалифицираните ни специалисти: доц. д-р Велислава Димитрова, д-р Емилия Йорданова, д-р Даниела Арабаджиева и д-р Надя Велкова  ще преглеждат желаещите от 08.30 часа в кабинет 1 и 2, ет.1 и кабинета „Хемодиализа“ -1 ет. на Медицински център „Лозенец“.

Желателно е явилите се да носят предходна медицинска документация и актуални изследвания на кръв и урина – пълен анализ със седимент и микробиологични изследвания на урина.

Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.