Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

„Бях стигнала и до болница“: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки?

„При прекомерна консумация или при едно подлежащо заболяване те може да предизвикат тежко сърдечно заболяване – аритмия, сърдечна недостатъчност. Не бива да се забравя, че могат да предизвикат и неврологични прояви“, предупреждава д-р Гончаров.

Забрана на продажбата на енергийни напитки на деца, предлагат депутати. Идеята е
 енергийните напитки да се регулират както цигарите – да не се продават на разстояние до 100 метра от училищата и на непълнолетни.

Предложението е на народни представители от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Един от мотивите са данните за високата консумация сред подрастващите.

Половината от учениците между 14 и 18 години пият енергийни напитки, както и 16 на сто от децата между 7 и 10 години. Макар и в по-малка степен, по-малките също ги консумират. Данните обаче са от 2014 година.

В столичното 96-о училище е имало дори случай на дете, на което му е прилошало след енергийна напитка. 

„Момиче в горен курс, решило да прави диета, да не се храни, и беше ползвала и енергийни напитки. Нашето училище не е изключение. Има деца, които ползват енергийните напитки, но няма механизъм, по който да спрем продажбата им“, казва Красимира Дойчева, медицинска сестра.

Сестрата призовава родителите да не спират да обясняват за вредата от тези напитки. Но учители казват, че децата обикновено се крият.

„Имам ученици, които закусват с енергийна напитка. Споделят вкъщи, че си взимат по 1-2 на седмица, но това е ежедневие. В редица статии е посочено, че там се съдържат 12 чаени лъжички захар, което е много голямо количество. Това може да доведе до диабет“, предупреждава преподавателят по биология Виолета Бакърджиева.
Рискът за подрастващите идва и от високото съдържание на кофеин, в комбинация с други стимуланти като таурин, казват лекари.

 

„Средната доза за възрастен човек за кофеин е между 100 и 200 грама, което обаче не отговаря на дозите, които може да приема дете“, обяснява педиатърът д-р Андрей Гончаров.

В един кен от най-популярните енергийни напитки сред подрастващите има 80 милиграма кофеин. В друга, която е 500 милилитра, съдържанието му достига до 160 милиграма за кен.

При системна употреба напитките предизвикват тревожност, сърцебиене, нарушена концентрация.