Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Ще отпаднат ли медицинските бележки за учениците - спор между институциите

Медицинските бележки да отпаднат. Предложението е на здравното министерство, а идеята е амбулаторният лист да замени досегашната бележка, за която на места лекари взимат от 3 до 60 лева.

Междуведомствена група ще започне работа, предстоят срещи и със съсловните организации.

За близо 4 часа фелдшерката на столичното основно 107-о училище д-р Десислава Ценова е прегледала 20 деца.

Преди медицинските бележки да станат електронни тя ги е завеждала и е проследявала състоянието на децата. Сега новото предложение я притеснява, тъй като в амбулаторния лист има прекалено много информация.

"Не знам доколко това би било практично. Според мен системата ще се донатовари. Би трябвало родителят да има право да извини в известна степен и според определени данни отсъствието на детето си. При едно леко неразположение или едно "лошо ми е" не би следвало да се чака 4 или 3 часа пред лекарски кабинет, за които е повече от сигурно, че ако чакаш часове, ще се върнеш с вирус", заяви Десислава Ценова, фелдшер в 107-о ОУ "Хан Крум".

Дали амбулаторният лист ще замени медицинските бележки за отсъствия на учениците и как ще решава Междуведомствена група. От Здравното министерство обясниха за БНТ, че в най-кратки срокове ще има срещи със съсловните организации. Министърът на образованието обяви, че до момента издадените бележки за тази учебна година са над 1,6 милиона и поиска яснота каква ще е промяната.

"Тук трябва да се уточни дали те ще отпаднат изобщо като определен документ, защото това е свързано с промяна в нормативната база, в наредби, свързани с училищното образование, доколкото знам и с Министерството на здравеопазването. Вторият по-труден въпрос с амбулаторните карти е как ще се пренесе в електронен вид тази информация. Още повече, че тя ще бъде защитена, така че информацията, която стига до електронните дневници, да няма лични данни или данни, свързани със здравното досие на съответните ученици", заяви министърът на образованието Галин Цоков.

За това предупреждава и д-р Станислав Иванов, който има повече от 26 години опит.

"В този амбулаторен лист има много информация за състояние на детето, която не знам дали ще бъде редно да бъде достояние на всички, може би както досега автоматично от амбулаторния лист се прехвърля информацията в тази електронна бележка, където има само диагнозата и дните за излекуване на детето. Сега има бум на варицела, скарлатина, там се пишат и бързи известия. Документация има, даже повече документация има, отколкото преглеждаме", коментира д-р Станислав Иванов, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

Издаването на медицинска бележка при него е 3 лева. Директорът на 107-о ОУ обаче е убеден, че това трябва да е безплатна услуга.

"Личните лекари да взимат пари за издаването на такъв документ за мен е абсолютно престъпление. И не е етично от тяхна страна, защото всички знаем, че до 18-годишна възраст здравеопазването е безплатно и за мен буди недоумение как издаването на този документ е платено, все едно на работещ човек да му поискаш такса за болничен лист", добави Данко Калапиш, директор 107-о ОУ "Хан Крум".

"Сега е така - всеки сам определя цената на медицинската бележка, която издава", каза още д-р Станислав Иванов, общопрактикуващ лекар.

От Българския лекарски съюз също имат въпроси към здравното министерство как ще се опази здравната информация на децата и посочиха, че не са били уведомени за готвената промяна.